Vojvodina je izvisila za trofej i u svom petom finalu Kupa, a Partizan je 12. put osvojio najmasovnije domaće nacionalno takmičenje i to na način koji će bez dileme dugo biti predmet sporenja i sigurno generator novih sukoba u srpskom fudbalu.

Crno-beli i novosadski crveno-beli nisu završili duel, jer je sudija, u konsultaciji sa delegatom, posle višeminutnog prekida meča, zbog protestnog napuštanja terena od strane „lala“ odsvirao kraj, pa je na kraju registrovan rezultat iz 83. minuta – 1:2 (0:1). Ubeđeni da su pokradeni odlukama najboljeg srpskog arbitra Slobodana Veselinovića, Novosađani nisu hteli da nastave sa igrom, pobacali su dresove svojim navijačima i tako dali znak za početak slavlja Partizana, koji je od sinoć još bliži novoj duploj kruni.

Formalni domaćin Vojvodina odmah je otkrila da želi reprizu scenarija jesenje prvenstvene pobede u Novom Sadu, kada je visoko postavljenom i na ivici tuče agresivnom defanzivom pokidala konce rivalove igre i unela nervozu u njegove redove. Ipak, imali su crno-beli skoro celo prvo poluvreme terensku dominaciju i više pokušaja da stignu do prednosti, ali su mrežu Novosađana prvi put u poslednja četiri duela zatresli tek posle prekida. Iliev je nišanio gol direktno iz slobodnog udarca iskosa sa leve strane, Brkić paradom skrenuo šut, ali i uposlio Kamaru, koji je po gol-liniji dovukao loptu do Prinsa Tejga, a reprezentativac Gane je sa dva metra proturio iza leđa golmana (17. minut).

Prava uzbuđenja viđena su tek u nastavku meča. Rezervista Merebašvili je centrirao iz slobodnjaka, Daniel Mojsov je pobegao protivničkoj odbrani, lopta ga pogodila u stopalo dok je bio u padu, prevarila Stojkovića i završila pored njegove desne stative (63). Partizan je došao sebi iz penala koji je bio početak kraja Vojvodininog učešća u finalu. Mojsov je isturio nogu u Tejgovu putanju i preturio ga preko kuka, sudija Veselinović pokazao na belu tačku, besne „lale“ ga dugo držale pod „opsadom“, a Zvonimir Vukić kada su se smirile strasti rutinski doneo novo vođstvo svojoj ekipi (71). Usledilo je još veće usijanje, sada na drugoj polovini igrališta. Mojsov se opet upisao u strelce, međutim, njegova radost je kratko trajala, pošto mu je pogodak glavom poništen zbog prethodnog (ne)postojećeg povlačenja Savića za dres (80). Čašu nezadovoljstva Vojvodine prelila je, ipak, situacija koja se desila 180 sekundi kasnije. Trajković se nameštao za udarac u šesnaestercu, Tejgo je tada startovao, a glavni arbitar pokazao na gol-aut umesto jedanaesterca, čemu se nadao stručni štab „lala“, pa je trener Milinković komandovao izlazak s terena. Usledila su ubeđivanja i koškanja svih aktera utakmice, da bi sve bilo završeno pobedom Partizana.

Samovolja Butorovića

Utakmica je kasnila čitavih 27 minuta i to samovoljom Ratka Butorovića. Predsednik Vojvodine nije dozvolio ekipi da izađe na teren sve dok na istočnu tribinu nije ušao i poslednji navijač „lala“ pristiglih iz Novog Sada i tako izvrgao ruglu takmičenje, Savez, protivnika, ostale gledaoce na Marakani i televizijsku publiku. Komesar za bezbednost FSS Milivoje Mirkov pokušao je da ublaži skandal.

– Utakmica je kasnila, jer su se igrači Vojvodine solidarisali sa navijačima, koji su od strane MUP zadržani u neposrednoj blizini stadiona, u skladu sa procenom policije da su navijači Partizana previše blizu ulaza predviđenog za navijače Vojvodine – objasnio je on, dok je agenciji Beta u policiji rečeno da je oko 30 autobusa sa Novosađanima zaustavljeno još na Čukaričkoj padini, jer su putnici izbacivali smeće i flaše po automobilima.

Krstajić: Mnogima smetaju naši rezultati

– Pobeda je zaslužena. Dobro smo odigrali utakmicu, šteta je samo zbog onoga što se dešavalo u poslednjih deset minuta. Mladim igračima Vojvodine ovo će verovatno ostati gorka uspomena u karijerama, ipak su oni sportisti i trebalo je do kraja da se bore. Žalosno je za srpski fudbal što se dešavaju ovakve stvari jer smo taman krenuli napred. Nije lako igrati u Partizanu poslednjih godina. Neću reći da smo mnogima trn u oku, ali vidi se da mnogima smetaju naši rezultati. Dosta nam je podela u srpskom narodu, nećemo se valjda još deliti i po fudbalskoj osnovi – rekao je kapiten Partizana Krstajić.

Pantelić: Videli smo sudijsku bruku

– Ovo vam govorim posle više puta odgledanih snimaka spornih situacija. Videli smo sudijsku bruku, Veselinović je direktno doprineo da Partizan osvoji trofej. Ako je bio penal za Partizan, bio je i za nas, a Mojsovu je poništen čist gol. Kome ovo treba, zašto je došlo ovoliko ljudi, zašto se uopšte bavimo fudbalom kada se zna pobednik – pitao se sportski direktor „lala“ Miodrag Pantelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari