CRTA: Zahtevamo krivično gonjenje zbog falsifikovanja potpisa 1Foto: Pixabay/succo

S obzirom na saopštenje opštine Novi Beograd, kojim se ukazuje na falsifikovanje izjava podrške građana listi „Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin“, Posmatračka misija Crte zahteva hitnu reakciju organa krivičnog gonjenja, u cilju utvrđivanje istine i privođenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru.

Ukoliko je zaista došlo do kršenja zakona, navedeni slučaj je još problematičniji zbog činjenice da se sumnje odnose na listu koju je Republička izborna komisija već zvanično proglasila, čime se narušava integritet izbornog procesa i biračima ostavlja mogućnost da glasaju za listu koja je do izbora došla protivzakonitim postupcima.

Posmatračka misija Crte podseće javnost da je i na parlamentarnim izborima 2016. godine falsifikovano više od 15 hiljada izjava građana za sedam podnetih izbornih lista, od kojih je čak Republikanska stranka završila na zbirnoj izbornoj listi. Ti slučajevi do danas nisu dobili sudski epilog.

Crta je već ukazivala na činjenicu da je loše rešenje po kojem se potpisi podrške overavaju u opštinskim i gradskim upravama, što i slučaj Ruskog manjinskog saveza i opštine Novi Beograd potvrđuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari