Ćulibrk: Vučiću smeta što nezavisni mediji ne kleče pred njim 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Nije jasno zašto predsedniku Srbije i SNS smetaju mediji čiji je tiraž, kako kaže, 500 primeraka, dok se njegov očito omiljeni Informer prodaje mnogo bolje.

Samo je jedno objašnjenje. Nervira ga što i to malo profesionalnih medija ne može da kontroliše i što oni ne kleče pred njim kao božanstvom u čije se odluke ne sme sumnjati – kaže za Danas glavni urednik NIN-a Milan Ćulibrk, odgovarajući na pitanje zbog čega je predsednik Srbije na konferenciji za medije o sastavu nove vade čitavih 10 minuta pričao o medijima, najviše o Danasu, nazivajući nas po ko zna koji put „tajkunskim medijem, mrziteljima, progoniteljima…“, a pritom hvaleći Informer i njegovog vlasnika Dragana Vučićevića „koga narod hoće“.

– Informer je najtiražnija novina sa 75.000 prodatih primeraka. Ali Vučićević je zabranjen na RTS-u, iako ga narod hoće. Ne sme niko da ga pozove jer bi se našao na stubu srama kod „lažne elite“ – rekao je Vučić preksinoć na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje novinarke Pinka Gordane Uzelac kako komentariše to što je stalno na stranama „opozicionih tajkunskih medija“, uz pominjanje teksta sa naslovnice Danasa.

Predsednik joj je odgovorio da smo mi vođeni mržnjom i da progonimo ljude.

– Meni je drago ukoliko stignu da prodaju čitavih 2.000 primeraka. Ne bi prodali ni tih 2.000 primeraka, da nema mene na naslovnoj strani. Ja računam da će neki honorar da mi plate nekad, rekao je Vučić.

– Jednom ministar informisanja, uvek ministar informisanja, istakao je Ćulibrk, dodajući da Aleksandar Vučić misli da bi mediji trebalo da nekritički podržavaju vlast „šta god da radi“, i da rade u njegovom i interesu njegove stranke, a ne u javnom interesu.

– To je ključni problem i na profesionalnim medijima je da se u takvim okolnostima izbore za opstanak. A do tada bio bi red da RTS posluša i ovu, kao i sve druge želje predsednika i da uvede obavezno gostovanje svakog dana urednika i vlasnika Informera. Bar da predsednik jednom bude zadovoljan RTS-om. Ili još bolje da RTS otkupi od Pinka autorska prava za Tešku reč. Kad je bal, nek je bal – zaključuje Ćulibrk.

Ćulibrk: Vučiću smeta što nezavisni mediji ne kleče pred njim 2

Na pomenutoj konferenciji Vučić se osvrnuo i na Vladimira Radomirovića, predsednika UNS-a i glavnog urednika portala Pištaljka, tvrdeći da je Radomirović „normalan čovek, borac protiv korupcije“ ali i žrtva hajke „jer je nekom novinaru sa nekog tajkunskog medija rekao za jednog gospodina (Ivana Ivanovića) da nije novinar nego humorista“.

Radomirović za Danas izričito tvrdi da mu takva vrsta „odbrane“ od strane predsednika nije potrebna niti mu je na njoj „zahvalan“.

– Nemam zašta da mu budem zahvalan. Meni ne treba ni pohvala ni zaštita od predsednika. Jedina zaštita novinarima može biti informisana javnost koja podržava medije i novinare. Ono što je Vučić rekao o meni je tačno, ali ponavljam, ta vrsta pohvale i zaštite mi ne treba. Novinarskoj profesiji treba zaštita čitalaca i finansijska podrška, jer znamo u kakvoj su situaciji nezavisni mediji – naglašava Radomirović.

On dodaje da je Vučić u stalnoj izbornoj kampanji i da mu je važno da pokaže da ima neprijatelje i na političkoj ali i na medijskoj sceni, kako bi svoje biračko telo držao uvek spremnim za glasanje.

– Dobro je da odgovara na pitanja svih medija na konferencijama, ali prekjuče nije bio najbolji trenutak da se napada Danas na taj način, na dan kada je umro Dušan Mitrović, direktor i osnivač lista – ističe naš sagovornik.

Radomirović kaže da se ne slaže sa Vučićevim mišljenjem o radu Danasa, dodajući da je portal Pištaljka doživljavao niz uvreda od visokih funkcionera SNS.

– Nazivaju nas džukelama, tvrde da izmišljamo i lažemo o njihovom radu. Podnose tužbe. To je svakako njihovo pravo, ali nije dobra poruka da predstavnici najveće parlamentarne stranke u zemlji na taj način pokušavaju da ućutkaju medije koji istražuju korupciju i koji izveštavaju o malverzacijama u kojima su umešani predstavnici vlasti – naglašava Radomirović.

Na pitanje zašto Vučić svaku priliku koristi da priča o medijima, direktor CINS-a Branko Čečen odgovorio je kontrapitanjem – A o čemu drugom da priča?

– Opozicija nije u Skupštini, ekonomske uspehe nema, marionetsku vladu pravi kao Skadar na Bojani… Samo ga neki mediji hvataju u raskoraku tu i tamo i onda su mu jedina tema. Sam je stvorio i taj grozni negativni diskurs emotivne žrtve i korumpirao lažima svaku legitimnu društvenu temu. I sad svaki put kad se oglasi, to je u najmanju ruku uvrnuto i nema o čemu drugom da priča, nego o tim medijima i još par stvari. A priča bukvalno šta mu padne na pamet, samo ako mu pada na pamet da Danas ne valja, a Vučićević je fini gospodin i žrtva medijske zavere, jasno je da su mu samo apsurdi ostali kao objašnjenje za bilo šta. To je opasno i tužno i traje već predugo – zaključuje Čečen.

Bodrožić: Iza Vučića će ostati zatrovano društvo

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da se Vučić uz pomoć kontrolisanih medija održava na vlasti i širi lažnu sliku o zlatnom dobu Srbije.

– A kako su mu rezultati prilično loši u svakom smislu, jer iza njega će Srbija ostati prezadužena država bez funkcionalnih institucija i zatrovano i zaglupljeno društvo, on svaki disonantni glas tom orkestru njegovih medijskih kerbera gazi i blati ne bi li produžio vek trajanja na vlasti. Ukratko, pogubio je konce i pravi štetu, koja će mu se zasigurno olupati o glavu, ali i svima nama, podržavali ga ili ne, jer nismo smogli volje i snage da ga na vreme zaustavimo u razvaljivanju društva i otimanju države – ocenjuje Bodrožić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari