– Dragan Pavić, šef ekipe Devetog odeljenja Resora državne bezbednosti koja je na dan ubistva pratila novinara Slavka Ćuruviju, okarakterisao je kao neuobičajen zahtev jednog od optuženih za taj zločin, bivšeg načelnika beogradskog centra DB Milana Radonjića, da svakih nekoliko minuta bude obaveštavan o kretanju „objekta“.

– Prvog dana praćenja (dan pred ubistvo – prim. aut.) imali smo jedan problemčić. Radonjić je kritikovao načelnika Devetog odeljenja Zorana Pavića, zbog toga što mi sa terena nismo momentalno javili da je Ćuruvija ušao u svoju zgradu – rekao je juče Dragan Pavić, svedočeći u Specijalnom sudu u postupku koji se protiv četvorice bivših pripadnika RDB-a vodi zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Pavić je dodao da i dalje smatra da te kritike nisu bile utemeljene i da njegova ekipa nije napravila propust, pošto je u sličnim situacijama „izuzetno neuobičajeno da se javlja kretanje objekta na svakih pedeset metara“.

Reagujući na ovu izjavu svedoka Pavića, drugooptuženi Radonjić je istakao da nikada u karijeri nije zahtevao da mu neko saopštava „metražu“ praćenog lica.

– Ja jesam kritikovao Zorana Pavića i dalje smatram da je izuzetno neprofesionalno da mi se sa velikim vremenskim zakašnjenjem javi da se praćeno lice vratilo kući – naveo je Radonjić, naglasivši da mu je izuzetno krivo što je Zoran Pavić preminuo pošto bi on mogao da potvrdi njegove tvrdnje.

Dragan Pavić svedočio je o još jednoj, iz ugla optužnog predloga, značajnoj okolnosti. Naime, Pavić je potvrdio da je on bio taj koji je optuženom Ratku Romiću, bivšem pripadniku Devetog odeljenja DB-a, dao beli automobil marke „golf“. Ovaj detalj je značajan jer optužnica tvrdi da su se upravo tim automobilom Romić i navodno neposredni izvršilac ubistva Miroslav Kurak dovezli do mesta zločina.

– Mene je pozvao Zoran Pavić i rekao mi da automobil ostavim otključanim iza bombardovane zgrade MUP-a. Ja sam to učinio i dok sam izlazio iz kola Romić mi se javio. Obojica smo bili sami, mada sam čuo neke korake iza Romića – rekao je Pavić. Ovu verziju je potvrdio i Romić, čime je bačena sumnja na svedočenje Ratka Ljubojevića, takođe bivšeg pripadnika RDB-a. Ljubojević je na prethodnom glavnom pretresu rekao da je on bio sa Pavićem kada su predavali kola, a da je u društvu Romića bio Franko Simatović.

Suđenje se nastavlja danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari