Da li će stara zrenjaninska Gradska klanica postati spomenik kulture 1privatna arhiva

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu pokrenuo je proceduru za zaštitu još četiri objekta koje ima kulturno – graditeljsku vrednost.

Kompleks stare Gradske klanice u Zrenjaninu mogao bi uskoro da se nađe u režimu zaštite kao vredno kulturno – graditeljsko nasleđe.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u ovom gradu pokrenuo je proceduru zaštite, a prvi korak je pozivanje vlasnika i korisnika da se izjasni o ovoj ideji.

Kompleks nekadašnje Gradske klanice danas je delom u privatnom vlasništvu, a u jednom delu nalazi se dečji vrtić.

Stara klanica izgrađena je 1913. godine. Projekat je uradio Lаslо Sеkеlјi, аrhitеktа kојi је u nајvеćој mеri zаslužаn zа dаnаšnji izglеd Теmišvаrа.

U tadašnjem Vеlikоm Bеčkеrеku, dаnаšnjеm Zrеnjаninu, prојеktоvао је јеdаn оd nајvrеdniјih industriјskih kоmplеksа u grаdu, kоmplеks Grаdskе klаnicе, mоdеrnо osmišljeno i еstеtski uspеlо аrhitеktоnskо rеšеnjе kоје је i dаnаs, iаkо nе služi u svоје prvоbitnе svrhе, јеdnа оd nајupеčаtlјiviјih slika lеvе оbаlе Bеgеја.

 

Zavod je pokrenuo proceduru zaštite i Kapele Rogendorf na katoličkom groblju u Banatskom Dvoru kao Nemačke evangeličke crkve u Lazarevu.

U Zrenjaninu će određeni vid zaštite dobiti Slovačka evangelička crkva u ulici Cara Dušana.

Bečkerečka crkvena opština osnovana je 1795. a bogomolja je izgrađena 1837. godine.

Slovačka ili kako je u Zrenjaninu zovu Totska crkva je jednobrodna građevina sa ravnom tavanicom, na zapadu ima pripratu sa galerijom na kojoj se nalaze orgulje i polukružni oltarski prostor na istoku.

Svi koji imaju neku sugstiju, predlog ili primedbu, mogu ih poslati na adresu zavoda u narednih mesec dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari