Da li je moguće u Srbiji suditi za komandnu odgovornost?

Ivan Jovanović, konsultant za međunarodno krivično i humanitarno pravo i doktorand na Pravnom fakultetu u Ženevi

Ostavite komentar


  1. Svako ce da ogovara za svoja dela ili nedela. Problem u Srbiji i drugde na Balkanu je sto mi nismo kao Japanci i sto nemamo postovanje prema nadredjenima.Japanac voli svog vodju, izvrsava sve bez pogovora i razmisljanja.Srbi i ostali Balkanci ne vole vodje, cak i kada im se dive na recima.To je samo da se ulizu i steknu neku korist.Iza ledja vodja rade sta god ih je volja.Cesto i namerno da bi ukaljali vodju, jer glupo je da neko bude iznad nas.To je Balkanska logika.Radi ko sta hoce, cesto se podredjene grupe udruzuju da bi radile lose stvari i zataskavaju, a do vodja ne stize nista.Naprimer: Komandant naredi da se osvoji neko selo.Vojnici osvoje, pokradu sve sto mogu i podele, ubiju svedoke, a komandi jave sve je bilo normalno, bez incidenata i sve po propisu.Tako je u zemlji gde moral ne postoji, gde su sirotinja vojnici, koji kupe sve sta stignu, a nadredjeni su bogatasi i elita koji sve imaju.Niko ih ne izvestava sta se dogadja i cak je sirotinja srecna kad oni nagrabuse.To je klasna mrznja.Siromah mrzi bogatasa prirodno, jer ovaj sve ima, a drugi nista nema.Zato treba uvesti profesionalnu vojsku koja je dobro placena i onda je komandna odovornost ok.

Ostavite komentar


Društvo

Zastoj saobraćaja moguć na putevima ka većim gradovima 7

Zastoj saobraćaja moguć na putevima ka većim gradovima

Saobraćaj se na autoputevima u Srbiji odvija bez vanrednih prekida osim na prilazima većih gradova gde može biti uobičajenih zastoja koji su karakteristični na početku radne nedelje, dok na granici ima zadržavanja za teretna vozila, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Naslovna strana

Naslovna strana za 22. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Vasil Hadžimanov, muzičar

Danas su jedine novine koje nepristrasno izveštavaju o stvarima u zemlji i jedini prozor u istinu.