Ministarstvo prosvete nagradilo je juče Svetosavskim nagradama pojedince i ustanove zaslužne za poseban doprinos razvoju vaspitanja i obrazovanja tokom 2010. u Srbiji. Dobitnicima Svetosavskih nagrada prestižno priznanje je uručio ministar prosvete žarko Obradović, ističući da je nagrađivanjem kvalitetnog rada poslata poruka da je kvalitet nešto što Srbiji treba, kao i da bez obrazovanja nema budućnosti. Svetosavsku nagradu za kvalitetan rad i doprinos poboljšanju obrazovnog sistema Srbije dobio je profesor istorije u Prvoj beogradskoj gimnaziji Mihajlo Ćulum, koga su za nagradu predložili sami učenici. Nagradu je dobila predškolska ustanova „Paša i Nataša“, predškolska ustanova „Bambi“ iz Kule, Osnovna škola „Đorđe Natošević“ iz Novog sada, kao i profesor Osnovne škole „Ljupče Nikolić“ iz Aleksinca Toplica Petrović.


Svečanom plaketom i zlatnikom nagrađeni su i učenik sedmog razreda Osnovne škole „Jovan Kursula“ iz Varvarina Nemanja Divnić, Ekonomsko-trgovinska škola iz Prištine, sa sedištem u Lapljem Selu, Tehnička škola iz Valjeva i Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu. Svetosavska nagrada uručena je i učeniku 3. razreda Matematičke gimnazije u Beogradu Teodoru fon Burgu, osvajaču zlatne medalje na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Kazahstanu.

Ovogodišnje prestižno priznanje Ministarstva prosvete dobili su i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Beogradu episkop Irinej Bulović, student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Adriana Stojanović, načelnik školske uprave Ministarstva prosvete u Nišu Živomir Jovanović i direktor ustanove „Studentska odmarališta Srbije“ Rade Dabetić.

Nagrađeni su i ustanova Studentski centar „Beograd“, karate klub „Studentski grad“ iz Beograda, Društvo defektologa „Sombor“ iz Sombora, privredno društvo „Prosvetni pregled“ iz Beograda, kao i preduzeće „Telekom Srbija“.

Ministar je, obraćajući se laureatima, đacima i svim prosvetnim radnicima u Srbiji rekao da Ministarstvo danas, uz proslavu dana Svetog Save, obeležava i dva veka obrazovanja u Srbiji, sa željom da istakne da su znanje i obrazovanje „jedan od ključnih uslova daljeg razvoja Srbije.

– Samo obrazovana Srbija može izboriti ravnopravno mesto u modernoj Evropi, a funkcionisanje i razvoj obrazovnog sistema Srbije zahteva podršku celog društva i učešće svih subjekata obrazovanja, rekao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari