Dom otvorenih vrata 1

Od kada je počeo sa radom davne 1963. godine kao Dom omladine „Vera Blagojević“ do danas, ali pod drugim imenom Kulturni centar Šabac, bio je i ostao je oaza za mlade i njihovo stvaralaštvo. Prvi značajniji iskorak napravila je slikarsko-pesnička grupa.

U tom novom i slobodnom slikarskom nastupu prednjačili su Slobodanka Rakić Šefer, Mihailo Gligorić Gliša, Slobodan Pajić Boce, dok su pesnici Dragan Filipović, Ivan Glišić, Dragica Poledica išli za to vreme jednim modernijim pravcem. Posebno značajno bilo je okupljanje studenata, brojne njihove aktivnosti, izdavanje časopisa, a potekle su i manifestacije koje će postati tradicija.

„Čivijada“

Odavde je potekla ideja za „Čivijadu“, kao belosvetski vašar humora i satire, a to je ona zaista i bila. Potvrda toga da je 1971. godine zabranjena zbog karikatura i političkih poruka. Ipak, jedna grupica snalažljivijih aktera i omladinaca uspela je da skloni bunt list „Čivija“, koji će tek 1990. godine biti ponovo štampan sa obnovljenom „Čivijadom“. Sedamdesetih godina započet je i plivački maraton Jarak – Šabac, u spomen na stradanja Šapčana u „krvavom maršu“ septembra 1941. godine. Sam plivački maraton dug je 19 kilometara, a u najsjajnijem izdanju osamdesetih godina učestvovalo je više od više od 30 plivača i plivačica iz petnaestak zemalja. Ovde je svoj ponosni put započeo hor „66 devojaka „, sa harizmatičnim i strogim dirigentom Brankom Đurkovićem, prošao svetom i osvojio sve što se moglo osvojiti. Naravno, tu su bili i mladi glumci koje je vodio Boris Kovač, dvostruki dobitnik nagrade Sterijinog pozorja.

U znak sećanja na te dane i godine, stvaralaštvo, avangardu i buntovništvo, i danas u podrumu KCŠ je čuvena „rupa“, gde se okupljala sva ta mladež, a korifej im je bio Miomir Grujić Fleka. Pisao je on u to vreme oštre aforizme u omladinskom listu, kasnije se iskazivao kao multimedijalni umetnik, a prepoznatljiv kao prototip za film „Crni bombarder“. Poznati šabački novinar Milan Bečejić u nekrologu napisao je „Fleka – Čovek bez mrlje!“. U spomen na njega oslikava se mural u jednom šabačkom prolazu u centru garda.

U duhu vremena u tadašnjem Domu omladine vladao je rokenrol. Ovde su svirali Riblja čorba, Zana, YU grupa… Najveći deo od 130 šabačkih bendova upravo je ovde započeo karijeru. Čuveni šabački VIS „Čivije“ imao je čak hiljadu prodatih ulaznica po koncertu. Naravno, bile su i čuvene subotnje igranke u Velikoj sali, gde se jednostavno borilo za svaki centimetar prostora. Već 18 godina KCŠ organizuje Uskršnji rok maraton, i to je velika podrška za šabačke bendove. Na konkursu Ministarstva kulture KCŠ je dobio 500.000 dinara za organizovanje tribina u duhu stvaralaštva mladih, rokenrol maratona, oslikavanje murala….

Planovi

Likovna scena prepoznatljiva je po tridesetak izložbi koje se priređuju u galeriji KCŠ. O tome dovoljno je reći da se ovde već 26 godina održavaju specijalizovane izložbe crteža i radova malog formata, 23 godine priređuju se izložbe akvarela i portreta, a 22 godine izložbe ikona. To je već postala značajna tradicija, jedinstvena u Srbiji. Na konkursu Ministarstva kulture opredeljeno je 400.000 dinara za rekonstrukciju galerije, što će poboljšati uslove izlaganja. Posebne veze neguju se sa Školom primenjenih umetnosti, a najbolji učenici po pravilu svoju prvu samostalnu izložbu upravo priređuju u ovoj galeriji.

U spomen na Lazu Lazarevića već četvrt veka KCŠ dodeljuje nagradu za najbolju neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku. Svake pete godine štampaju se nagrađene pripovetke.

Direktorica KCŠ Sonja Petrović Jagić ima ambiciozne planove za unapređenje prostora i rada ove ustanove:

„Imamo izuzetno atraktivan prostor u centru grada, sa 660 kvadrata. Nedostaje nam bolja oprema sa kojom bi mogli priređivati brojne sadržaje. Učestvovaćemo na konkursu za sredstva iz Evropske unije, i to na osnovu prekogranične saradnje. Tu su sredstva veća, ali su i naše obaveze veće. Time bismo iskoračili iz lokalnih okvira, i radili po evropskim standardima koji se primenjuju u kulturi. Takođe nastojimo da priredimo više sadržaja za najmlađu populaciju, muzičke programe i radionice kao i alternativno pozorište. Uz to, imaćemo programe namenjene za prostor ispred KCŠ“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari