Posredstvom grada Kragujevca ovdašnji Univerzitet je za ovogodišnja sredstva iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) konkurisao sa dva projekta, koji su se odnosili na izgradnju zgrada Filološko umetničkog (FILUM) i Medicinskog fakulteta. Nedavno je iz kancelarije NIP zvanično saopšteno da je Kragujevac dobio čitavih jedanaest puta manje para no što što vrede razvojni projekti koje je ponudio (očekivano 7,6 milijardi, a dodeljeno 630 miliona dinara), a da za izgradnju zgrada FILUM i Medicinskog fakulteta u 2008.

Posredstvom grada Kragujevca ovdašnji Univerzitet je za ovogodišnja sredstva iz Nacionalnog investicionog plana (NIP) konkurisao sa dva projekta, koji su se odnosili na izgradnju zgrada Filološko umetničkog (FILUM) i Medicinskog fakulteta. Nedavno je iz kancelarije NIP zvanično saopšteno da je Kragujevac dobio čitavih jedanaest puta manje para no što što vrede razvojni projekti koje je ponudio (očekivano 7,6 milijardi, a dodeljeno 630 miliona dinara), a da za izgradnju zgrada FILUM i Medicinskog fakulteta u 2008. iz NIP neće biti dodeljen ni jedan jedini dinar. Ovakav odnos nadležnih u NIP prema potrebama kragujevačkog Univerziteta šokirao je ne samo visokoškolsku, već i „običnu“ šumadijsku javnost. Ovo utoliko pre što su predstavnici države Srbije koliko pre dve godine, prilikom proslave 40. godišnjice postojanja i rada Univerziteta u Kragujevcu, javno obećali da će podržati razvojne planove Univerziteta, te će zgrada Filološkog umetničkog fakulteta, uz finansijsku pomoć nadležnih ministarstava, u centru Šumadije biti izgrađena do 2008. godine.

Najodgovornije Ministarstvo prosvete

U delu upućenije šumadijske javnosti smatraju da najveći deo krivice što za izgradnju zgrade FILUM u Kragujevcu sredstvima NIP nije izdvojen ni jedan jedini dinar, snosi Ministarstvo prosvete. – Nadležni iz NIP tražili su od Ministarstva prosvete listu prioriteta, odnosno listu obrazovnih projekata za čiju realizaciju je neophodna državna finansijska podrška. Ministarstvo prosvete, koje je učestvovalo u izradi projekta za gradnju zgrade FILUM, i čiji čelnici su pre dve godine obećavali da će ta zgrada biti izgrađena do 2008, sada su, jednostavno, sve to zaboravili i skinuli FILUM sa liste svojih prioriteta. U Ministarstvu prosvete jedino, valjda, znaju zašto su naprasno zaboravili obećanja kad je izgradnja zgrade kragujevačkog FILUM u pitanju – kaže za Danas jedan od kragujevačkih poslenika kulture koji je želeo da ostane anoniman.

Ta 2008. uveliko je počela, a od zgrade FILUM u Kragujevcu ne samo da još uvek nema ni traga ni glasa, već je ta visokoškolska ustanova, ako je suditi po izostanku sredstava iz NIP, skinuta i sa liste prioriteta u nadležnom Ministarstvu prosvete koje, očito, nije imalo sluha ni za potrebe ovdašnjeg Medicinskog fakulteta. I dok Medicinski fakultet ipak i poseduje kakav-takav prostor, odnosno jednu vremešniju zgradu u centru Kragujevca, dotle oko 1.600 studenata FILUM nastavu i vannastavne aktivnosti i dalje obavlja na sedam lokacija u gradu, mahom u prostorijama drugih ovdašnjih fakulteta, ali i u objektu Druge kragujevačke gimnazije. Uprkos takvim uslovima, studenti FILUM, ističu na tom fakultetu, postižu sve bolje rezultate kako na domaćim, tako i na međunarodnim takmičenjima, dok sam FILUM ne samo da je inicijator već postaje središte značajnih kulturnih događaja u Šumadiji.
Otuda dekan FILUM dr Slobodan Štetić i kaže da mu nije jasno da nadležni za raspodelu sredstava NIP nisu imali razumevanja za jednu takvu visokoškolsku ustanovu i njenu preku potrebu da napokon dobije svoj i odgovarajući prostor za rad. – Posredstvom grada, Univerzitet je za izgradnju zgrade FILUM na već obezbeđenoj i blagovremeno pripremljenoj lokaciji tražio oko 3,2 miliona evra. Nismo dobili ništa. Zašto, nije mi jasno. Čini mi se, ipak, da Vladu Srbije ne interesuje Kragujevac. U Nišu i Beogradu izgrađeni su stanovi za univerzitetske profesore. U Kragujevcu nisu izgradili ništa, a zaboravili su i na zvanično dato obećanje o izgradnji zgrade FILUM do 2008. godine. Ne razumem takav odnos Beograda prema Kragujevcu. Ali, uprkos svemu nisam izgubio nadu da ćemo se u dogledno vreme useliti u novoizgrađenu zgradu svog fakulteta. O tome sam nedavno razgovarao s gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem, koji mi je rekao da zgrada FILUM mora da bude izgrađena i da će se naći način da to bude i učinjeno – kaže dr Štetić, naglašavajući da očekuje da će nova zgrada ipak početi da se gradi tokom ove godine.
Zamenik gradonačelnika Kragujevca Saša Milenić kaže da centar Šumadije kad je raspodela novca iz NIP u pitanju, nije uskraćen samo za izgradnju zgrada FILUM i Medicinskog fakulteta, nego da su zanemareni i projekti vezani za uređenje prestoničkog kompleksa Milošev venac i podizanje novog objekta Narodne biblioteke, te da je i za gradnju auto puta prema Koridoru 10 iz NIP dodeljeno čak četiri puta manje sredstava no što je potrebno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari