Ekološki pokret Padina izdejstvovao zaštitu stepske doline 1Foto: Eko pokret Padina

Iz Južnog Banata stižu vesti da je Ekološki pokret Padina višegodišnjim zalaganjem uspeo da pridobije podršku institucija za zaštitu stepske doline u ukupnoj površini od oko 142 hektara.

Ovo relativno malo područje, kako objašnjavaju u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, naseljavaju retke, ugrožene i strogo zaštićene vrste poput modrovrane, sive vetruške, vetruške, utine, tekunice.

Za ovo područje je pri Ministarstvu zaštite životne sredine pokrenut postupak zaštite prirodnog područja prve kategorije, Specijalnog rezervata prirode „Doline kod Padine“.

Specijani rezervat prirode „Doline kod Padine“ je prepoznata kao predeo od nacionalnog i međunarodnog značaja usled prisustva znatnog broja retkih i ugroženih divljih vrsta biljaka i životinja prisutnih na svetskim, evropskim i nacionalnim crvenim listama, očuvanih reliktnih staništa panonskih lesnih stepa i jedinstvene lesne doline.

Kako obajšanjavaju u Eko Padina, datumom objave Obaveštenja na sajtu Ministarstva zaštite životne sredine, a to je 18. avgust, na teritoriji predviđenoj za zaštitu primenjuju se zakoni koji važe za zaštićena i strogo zaštićena područja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari