Fama o zloupotrebi doma Draže Mihailovića 1Dražin dom u Ivanjici Foto: Danas

Kako je moguće da su trojica Ivanjičana ilegalno upala u prostor Ravnogorskog pokreta u Dražinom domu, u centru Ivanjice, u kome su mesecima, a možda i duže, trgovala kriptovalutama, a da sve to, navodno, niko od Dražinih pristalica nije znao.

Kako je moguće i to da je oprema ivanjičkih kripto-ilegalaca potrošila na desetine hiljada kilovat-časova, a da to, opet navodno, nisu uočili u EPS-u? Kako to da ilegalni upad u taj objekat, u vlasništvu Opštine, kobajagi, nije zabeležio sistem video-nadzora koji je, o trošku opštinskog budžeta, instaliran pre tri godine u centru grada i dat na korišćenje policiji?

I, da – zašto ćuti policija?

Ceo slučaj nalikuje filmskoj priči. Počinjala je Nušićijada, pa je 2. septembra trebalo obezbediti električnu struju za osvetljenje prostora u parku u kome se odvijao program. Opštinski radnici su nameravali da struju kablovima sprovedu iz podrumske prostorije obližnjeg Dražinog doma u centru varošice, posvećenog Dragoljubu Draži Mihailoviću. Tim zdanjem gazduje Opština Ivanjica, koja je taj prostor na korišćenje ustupila lokalnom Ravnogorskom pokretu.

Kako nisu uspeli da otključaju katanac na vratima, radnici su odlučili da ih razvale. Kada su ušli, zanemeli su od čuda. Zatekli su računarsku opremu, kako radi punom parom, kablove… Prostorija je bila oblepljena trakom da se ne bi videlo šta se unutra događa i u njoj je, kažu, temperatura premašila 40 stepeni Celzijusa.

Prema nezvaničnim saznanjima, trojica Ivanjičana su, pre skoro pola godine, a možda i pre, ilegalno ušla u podrum Dražinog doma. Montirali su opremu za „rudarenje“ na internetu, što je proces stvaranja ili prikupljanja određene kriptovalute, koja je vredna više od 5.000 evra i podesili je na daljinske komande. Navodno su oštetili EPS za oko 22.000 evra, utrošivši oko 55.000 kilovat-časova. Mašine su priključili na brojilo u podrumu koje je, navodno, bilo odjavljeno, pa nije jasno ko ga je, kada i na koji način ponovo aktivirao.

Sve to je prijavljeno policiji i tužilaštvu. Inspektori i tužilac su izašli na lice mesta. Međutim, policija i dalje ćuti na Danasov zahtev od prošlog četvrtka da saopšti ko je, kada i koliko dugo trgovao kriptovalutama u sedištu ivanjičkih ravnogoraca i na koji način su zaposeli podrum.

Opštinsko javno tužilaštvo u Čačku je, na zahtev Danasa, dostavilo informaciju u kojoj je navelo da je Odeljenje tog tužilaštva u Ivanjici „obavešteno da je u prostorijama Ravnogorskog pokreta u Ivanjici pronađena instalirana aparatura za proces vođenja evidencija kriptovaluta, koji se vrši uz pomoć procesne snage računara tzv. „rudarenje kriptovaluta“ i da je tužilac obavio uviđaj“.

„Utvrđeno je da je aparatura bila priključena na niskonaponsku mrežu, preko brojila koje je prethodno bilo odjavljeno i koje nije bilo u funkciji“, navelo je Tužilaštvo u dopisu dostavljenom našoj redakciji.

„U okviru predistražnog postupka“, dodaje se, „prikupljena su obaveštenja od odgovornih lica Ravnogorskog pokreta i da se prikupljaju podaci od „Elektrosrbije“ (čije sedište je u Kraljevu, prim. autora)“.

„U ovom trenutku postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo iz grupe krivičnih dela protiv imovine. Zavisno od okolnosti i činjenica koje budu utvrđene, u okviru predistražnog postupka, biće precizno zaključeno o kom krivičnom delu konkretno se radi – krađa ili teška krađa“, navelo je za Danas Tužilaštvo u Čačku.

Predsednik opštine Ivanjica Momčilo Mitrović kaže za Danas da on „nezvanično zna da su počinioci uhapšeni i da se zna iznos za koji je oštećen EPS“, ali ističe da nema materijalne štete za tu lokalnu samoupravu.

„Narušen je ugled Ravnogorskog pokreta, ali Opština nije pretrpela štetu“, ističe Mitrović i objašnjava da mu „nije jasno kako je moguće da je to trajalo mesecima, a da niko nije znao“.

„Opština je taj prostor dala na korišćenje Ravnogorskom pokretu. S druge strane, Opština je platila i pet miliona dinara za opremu i postavljanje video-nadzora u centru grada i taj sistem je dala na korišćenje ivanjičkoj policijskoj stanici, tako da sa njima morate da pričate o detaljima“, kazao je za Danas Mitrović.

Međutim policija ćuti, a ceo slučaj zaokuplja pažnju javnosti, raspredaju se razne „istine“, tvrdi se da su trojica Ivanjičana uhapšena, a ravnogorci poručuju da je njihov pokret zloupotrebljen.

Milojko Jorović, predsednik ivanjičkog Ravnogorskog pokreta, kaže za Danas da „niko nije uhapšen, već da su počinioci „samo saslušani u policiji“, da se „stvari izmišljaju“ i da je „cela priča prenapumpana“.

„Nije bilo krađe struje. Oprema je bila priključena u utičnice i nije potrošeno toliko struje kako se priča. Oni su imali ključeve, tu je bio strujomer i ne znam zašto krive Ravnogorski pokret“, pita se Jorović i ocenjuje da je time „zloupotrebljen Ravnogorski pokret, ali da „ne zna zbog čega“.

Navodeći da je u svojstvu građanina, a ne osumnjičenog, dao izjavu policiji, Jorović kaže da se „sve to, najverovatnije, dešavalo pet ili šest meseci“.

„Ja tamo nisam ulazio stalno, a bio sam na moru kada se to otkrilo. Ta oprema je bila u podrumu i priključena u utičnice, a brojilo postoji dvadeset godina i korišćeno je za rasvetu za razne manifestacije. Ne znam je li bilo odjavljeno, neki kažu da jeste, a drugi da nije“, kazao je Jorović na Danasovo pitanje kako je moguće da on i njegovi saradnici nisu znali šta se mesecima dešavalo u njihovom prostoru.

Na pitanje da li postoje indicije da je neko od ravnogoraca trgovcima kriptovalutama omogućio da koriste taj prostor, on je uzvratio:

„Videćemo unutar pokreta šta se desilo i zašto se desilo. Sve ćemo ispitati i obavestiti javnost.“

Sumnje i nelogičnosti

Predrag Bogićević, predsednik Ravnogorskog pokreta Srbije, najavio je da će organi tog pokreta ispitati ceo slučaj i ocenio da je sve to „neko zloupotrebio kako bi se bacila ljaga na taj pokret“. Kao nelogičnosti je, za Nova.rs, naveo to što je potrošeno toliko struje, ali i to da je neko nelegalno ušao u taj prostor, a da vrata nisu provaljena. Objasnivši da taj pokret ima ugovor sa Opštinom Ivanjica o korišćenju tog prostora na 99 godina, on je istakao da ivanjički ravnogorci nisu jedini imali ključ od podruma za koji je rekao da „nije korišćen“. „Mašina je bila uključena u legalnu utičnicu, pa ne znam o kakvoj krađi struje pričaju. Da li je neka krivica na pojedincu iz našeg pokreta biće ispitano“, objasnio je Bogićević. On je istakao da „na ime pokreta nisu stizali računi za struju i druge komunalne usluge, niti opomene za neplaćene račune“. Pretpostavio je da „ključeve od tog prostora, osim Opštine Ivanjica, imaju i radnici EPS, koji su odatle priključivali električnu energiju, prilikom brojnih ivanjičkih manifestacija“ i naveo da je moguće da je „neki pojedinac imao ključ od Dražine kuće i iskoristio ga za svoje mahinacije“. „Ne mogu da verujem da je neko od naših ljudi prekršio ovlašćenja, jer imamo organe u okviru pokreta, a ugled i čast ne smemo skrnaviti“, zaključio je Bogićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari