Filip Švarm, autor dokumentarnog serijala „Jedinica“, ovogodišnji je dobitnik nagrade Jug Grizelj koju 15. put dodeljuju Fond Jug Grizelj i Medija centar.
Dokumentarni film „Jedinica“ u produkciji Vremena i B92 razotkriva pozadinu nastanka i delovanja Jedinice za specijalne operacije (JSO) Državne bezbednosti Srbije.

Filip Švarm, autor dokumentarnog serijala „Jedinica“, ovogodišnji je dobitnik nagrade Jug Grizelj koju 15. put dodeljuju Fond Jug Grizelj i Medija centar.
Dokumentarni film „Jedinica“ u produkciji Vremena i B92 razotkriva pozadinu nastanka i delovanja Jedinice za specijalne operacije (JSO) Državne bezbednosti Srbije. U obrazloženju nagrade žiri je naveo da je Švarmov film dao dokaza o kojima se do tada nagađalo i da iz njega, jasnije nego ikad, moglo videti kako se „heroji“ rata bogate pljačkanjem svog naroda i trgovinom s neprijateljem.
Uz konstataciju da „Jedinica“ razotkriva pozadinu takozvanih patriotskih ciljeva i način na koji je režim Slobodana Miloševića preko policijskih čelnika i paravojnih formacija uspevao da kontroliše crno tržište i političare, žiri je ocenio i da, kada se film odgleda, „postaje jasno zbog čega je premijer Zoran Đinđić ubijen“.
Novinarka RTV B92 i članica žirija Antonela Riha istakla je na pres konferenciji da je Švarmov serijal „hronika naše tragedije i sramote“.
Zahvaljujući se na nagradi, laureat je istakao da je novinarstvo, a naročito istraživačko, „kolektivan sport“ i pomenuo svoje kolege Dejana Anastasijevića, Miloša Vasića, Tamaru Skrozu i druge iz Vremena čiji je i odgovorni urednik, Zorana Stojičića, Slavena Kranjca, Radoslava Čebića i ostale od kojih bi, kako je rekao, svako mogao da bude na njegovom, laureatskom, mestu.
– Kada sam bio fotoreporter govorili su da dobro pišem. Kada sam postao novinar pričali su o tome kako sam nekada dobro fotografisao. Posle 15 godina u štampanom mediju dobio sam nagradu za TV film – rekao je Švarm.
Nagrada Jug Grizelj dodeljuje se za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, a u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima. Predsednik žirija za dodelu nagrade za 2006. bio je nedavno preminuli Dušan Kira Simić, kome je juče odata pošta minutom ćutanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari