Fon Kramon i vladika Grigorije razgovarali o međureligijskom dijalogu i o Visokim Dečanima 1Viola fon Kramon i vladika Grigorije Izvor: Tviter Viole fon Kramon

Vladika Grigorije i izvestiteljka evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon sastali su se danas u Nemačkoj. Oni su u sedištu eparhije u Diseldorfu, između ostalog, razgovarali o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj.

„Konstruktivna i otvorena diskusija sa episkopom Grigorijem, Srpskom pravoslavnom crkvom, Eparhijom Diseldorfskom i cele Nemačke, o zajedničkim izazovima i međureligijskom dijalogu na Zapadnom Balkanu i u Nemačkoj“ objavila je na svom Tviter profilu Viola fon Kramon.

U eparhijskom saopštenju vladika Grigorije je potvrdio da je fon Kramon upoznao sa načinom funkcionisanja Eparhije diseldorfske i Nemačke, te angažovanjem u međureligijskom dijalogu u okviru nemačkog društva.

Inače, tokom razgovora su se posebno osvrnuli na nedavnu posetu ove evropske poslanice manastiru Visoki Dečani.

„Episkop je zamolio gospođu fon Kramon da sa kolegama evroparlamentarcima uloži napore kako bi privremene vlasti u Prištini sprovele odluku sopstvenog Ustavnog suda iz 2016. godine, čime bi Visoki Dečani povratili skoro 24 hektara manastirske zemlje“.

Vladika Grigorije je na čelu Diseldorfske i Nemačke eparhije od 2018. godine. Srpska pravoslavna crkva u Nemačkoj još uvek nema status verske zajednice, već je registrovana kao udruženje građana.

U toku su napori ove eparhije na čelu sa Vladikom Grigorijem da Srpska crkva dobije status verske zajednice. Prema nezvaničnim podacima SPC u Nemačkoj, u ovoj zemlji se nalazi između 700,000 i milion Srba, među kojima u poslednjem talasu stiže visokokvalifikovani kadar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari