Forbs uvrstio Niš među pet potcenjenih gradova na Balkanu koje treba posetiti 1Foto: FoNet/ Kostadin Kamenov

Američki biznis magazin Forbs uvrstio je Niš na listu Pet potcenjenih gradova na Balkanu koje treba posetiti. Na ovoj listi su pored Niša i Ohrid u Severnoj Makedoniji, Doboj u Bosni i Hercegovini, Varna u Bugarskoj i Berat u Albaniji.

“U južnim krajevima Srbije, grad Niš je dao izričito velik broj rimskih careva, a legendarni Konstantin Veliki bio je jedan od mnogih vladara koji potiču iz tog grada. U modernom dobu postoji bogat niz istorijskih građevina i znamenitosti koje treba otkriti, u rasponu od veličanstvene Niške tvrđave iz 18. veka do Ćele kule, jezive građevine ukrašene lobanjama srpskih pobunjenika koji su izgubili živote u neuspelom ustanku protiv Osmanskog carstva”, naveo je Đered Rahanan, autor teksta “Pet podcenjenih gradova na Balkanu koje treba posetiti“.

On u tekstu dodaje i da je Niš „dom rastuće gastronomske scene, s nedostatkom vrhunskih restorana koji rade u središtu grada”.

Forbs u uvodu teksta navodi da je Balkansko poluostrvo savršeno za dug odmor zbog slikovitih plaža, visokih planina, niza drevnih znamenitosti koje treba istražiti, ali i zbog toga što su delovi regiona u velikoj meri van radara za međunarodne turiste.

“Dok su hrvatski gradovi poput Splita i Dubrovnika doživeli kolosalan porast turizma poslednjih godina, postoji mnoštvo destinacija širom poluostrva koje nude sličnu zadivljujuću arhitekturu. Dok planirate svoje sledeće putovanje Mediteranom, obavezno sačuvajte malo prostora za ove zapanjujuće i veoma potcenjene balkanske gradove”, navodi se u uvodu ove liste.

Grad Niš je pre nekoliko godina kao značajnu turističku destinaciju preporučio i britanski nacionalni servis BBC na svom portalu BBC Travel u tekstu „Srbija: mesto gde treba biti”.

U kategoriji BBC “Kulturni odabir (u Srbiji)” posetiocima se preporučuju dva srbijanska festivala- Nišvil i Beogradski festival igre.

U kategoriji “Gde jesti (u Srbiji)” našla se poznata etno kafana “Nišlijska mehana”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari