Gavrilović ne odustaje od zahteva za povlačenje predstavnice Srbije u S. Makedoniji: Sprema prijave protiv ambasadorke i službenice 1foto FoNet Milica Vučković

Povodom incidenta zbog kojeg je nedavno u Bitolju prekinuta konferencija Zajednice Srba u Severnoj Makedoniji, u okviru obeležavanja Dana srpskog jedinstva, a o čemu je  govorio narodni poslanik Miodrag Gavrilović (DS), Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo je Danasu da Gavrilović „ne govori istinu“, te da je on ovaj skup iskoristio za ličnu promociju i prikupljanje političkih poena.

Međutim, Miodrag Gavrilović ne odustaje od namere da traži povlačenje ambasadorke Srbije Nevenke Jovanović iz Skoplja kao i podnošenja prijava protiv nje i službenice ambasade Nikoline Popović Milatović, jer su, kako tvrdi, „neprimereno i nedopustivo“, verbalno napale organizatora jer je pozvao „opozicionog političara“ na taj događaj.

– Ako se nije dogodilo ono što sam rekao, neka mi Ministarstvo odgovori na konkretna pitanja. Mogli ste da već vidite izjavu Milice Đurđević Stamenkovski da je taj incident bio na margini konferencije, dakle incidenta je bilo, napominje Gavrilović.

– Voleo bih da pitam Ministarstvo zašto je konferencija trajala do pet sati, a ne do pola osam kako je predviđeno, zašto nisu govorili predstavnici udruženja „Karađorđe“ iz Herceg Novog, „Srpski vitez“ iz Kumanova i delegacija Srba iz Kragujevca? Pitanje je i zbog koje i čije replike je završen skup i prekinuta konferencija? Ambasadorka je poslednja govorila, nakon izlaganja profesora Predraga Mitrovića, koga je izvređala, ustala je, došla do bine i svađala se sa svima, a konferencija je prekinuta.

On postavlja i pitanje zašto su izbrisani snimci izlaganja dr Mitrovića i poslednje obraćanje ambasadorke.

– Zašto je, pored toga, na zahtev službenika ambasade, izbrisan moj intervju, ali i druge izjave za makedonsku televiziju, za emisiju Vidik? I zašto sutradan nisu otišli na Kajmakčalan, pita Gavrilović.

U saopštenju Ministarstva nekoliko puta pomenuto je ime profesora Predraga Mitrovića, koji je, kako MSP smatra, „ugrozio skup izjavom da su i Srbija i Makedonija okupirane države“.

– Držao sam predavanje vezano isključivo za ekonomske odnose, kao osnivač Zaštitnika preduzetnika i privatnika Srbije i Udruženja „Vrati se kući – Srpska mreža“, kaže za Danas prof. Mitrović.

– Moje predavanje je bilo inspirisano i onim što sam u razgovoru sa našim ljudima u Makedoniji čuo. Oni misle da država ne obraća pažnju na fundamentalne stvari vezane za opstanak ljudi tamo i nemaju ikakvu značajnu ekonomsku pomoć od države oko preduzetništva ili bar komunikaciju u smislu podrške, što je bio i cilj mog obraćanja. Imajući sve to u vidu, citirao sam vladiku Nikolaja Velimirovića, i konstatovao, sa aspekta ekonomije, da smo mi, kao i Makedonija i sve države u okruženju, u svojevrsnoj okupaciji, priča prof. Mitrović, koji je i istraživač SANU i član Razvojne akademije Srba.

Tom prilikom je, nastavlja on, „prilično nediplomatski, neljudski i van svega što ima veze sa logikom i načinom ophođenja, izašla ambasadorka sa nepriličnim ophođenjem, od mesta do bine, uz komentare
„Ko si ti“, i „Šta ti misliš“ i „Na šta ovo liči“, nakon čega je i prekinula konferenciju.

– Posebno je iritantna po nju bila moja izjava vezana za Otvoreni Balkan, kada sam rekao, imajući iskustva o ulasku u EU iz ranijih perioda, da ne verujem da će Srbija i Makedonija imati previše koristi od takvog projekta, već da je on više usmeren na interese velikih sila. Tu je nastao haos. Ambasadorka je počela da viče „kakav si ti doktor, kakav si ti to akademik“, kaže Mitrović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari