Gordana Čomić pozvala Rome da izađu na popis i slobodno se izjasne 1Gordana Čomić Foto: Fonet/ Aleksandar Levajković

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić danas je, u selu Gornja Grabovica, gde je posetila porodice kojima je obezbeđen pristup pijaćoj vodi, pozvala Rome da izađu na popis i da se slobodno izjasne, jer je važno da znamo koliko Roma živi u Srbiji.

„Tačan broj će značiti više vode u više kuća, to će značiti bolje snabdevanje strujom, rešavanje

problema. Romi su naše komšije, prijatelji, rođaci, braća i sestre i zaslužuju isti kvalitet života

kao bilo ko drugi ko živi u Srbiji. Mi ćemo na tome da radimo“, istakla je Čomić, navodi se u saopštenju.

Čomić je naglasila da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog vodi računa o svim manjinama, ali i o zaštiti i unapređenju njihovih prava.

„Zajedno sa partnerima iz GIZ, a pre svega sa ljudima koji stanuju ovde i sa predstavnicima opštine Valjevo, želimo da podelimo informaciju da teče primena naše strategije i plana za bolji život Roma. Pijaća voda je jedan od prvih uslova i osnovno ljudsko pravo i želimo kao država da pokažemo da govorimo ono što mislimo i da radimo ono što govorimo, a to je da svi imaju pristup pijaćoj vodi“, istakla je ona.

U okviru radova na rekonstrukciji i proširenju vodovodne mreže u Valjevu, koji su trajali od marta do jula ove godine, izgrađen je vodovod u dužini od 1.282 metra i uvedeni su šahtovi za domać́instva.

Na osnovu ove intervencije, 153 domaćinstva u selu Gornja Grabovica je priključeno na vodovodnu mrežu, čime su dobili stalan pristup vodi za piće.

Omogućeno je priključenje na vodovodnu mrežu i područnom odeljenju OŠ „Andra Savčić“ u Gornjoj Grabovici, koju pohađa oko 40 učenika od 1. do 4. razreda.

Radovi su sprovedeni u okviru projekta „Smanjenje dodatne ranjivosti Roma, Romkinja i drugih

marginalizovanih grupa izazvane pandemijom kovida u 18 lokalnih samouprava”, koji se realizuje u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, a sprovodi je GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari