Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić zatražio je juče od nadležnih državnih organa, pre svega Ministarstva prosvete, da ispitaju i ustanove odgovornost za, kako je naveo, skandal koji se desio na proslavi povodom izgradnje nove škole u Bujanovcu. Na proslavi povodom završetka prve faze izgradnje srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu u sredu intonirana je himna Albanije.

Predsednik Koordinacionog tela za jug Srbije Rasim Ljajić zatražio je juče od nadležnih državnih organa, pre svega Ministarstva prosvete, da ispitaju i ustanove odgovornost za, kako je naveo, skandal koji se desio na proslavi povodom izgradnje nove škole u Bujanovcu. Na proslavi povodom završetka prve faze izgradnje srednje škole „Sezai Suroi“ u Bujanovcu u sredu intonirana je himna Albanije. Ceremoniju su posle toga napustili predstavnik Koordinacionog tela Sima Gazikalović i predstavnici američke organizacije CHF koja je pomogla izgradnju, a ostali su organizatori proslave – ljudi iz škole, kao i predstavnici lokalne samouprave.

Izabran prvi muftija preševske doline

Odbori Islamske zajednice Kosova u Bujanovcu, Preševu i Medveđi su na zajedničkom sastanku izabrali Mumina Tahirija za prvog muftiju preševske doline, rekao je juče sekretar novoosnovanog preševskog muftiluka Sevder Bajrami. On je agenciji Beta kazao da je taj sastanak održan 22. maja uveče u Bujanovcu i da je Tahiri izabran jednoglasno. Mumin Tahiri je do sada bio predsednik odbora Islamske zajednice Kosova u Preševu. Albanska islamska zajednica sa juga Srbije prihvatila je da formira poseban preševski muftiluk na Objediniteljskom saboru Islamske zajednice u Srbiji koji je održan 27. marta u Novom Pazaru. Do sada je ta zajednica bila pod upravom Islamske zajednice Kosova.

Intoniranjem himne Albanije, naveo je Ljajić, prekršen je i Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina koji jasno propisuje upotrebu simbola i znamenja nacionalnih manjina, odnosno može se emitovati svečana pesma, ali ne himna druge države. Albanci u Srbiji nemaju svečanu pesmu niti zvanične simbole manjine jer nisu konstituisali nacionalni savet. U izjavi Beti, Ljajić je ocenio i da je neprimereno da zahvalnice povodom izgradnje dobiju predstavnici lokalnih preduzeća i lokalne vlasti a uopšte se ne spominje Koordinaciono telo koje je uložilo više od 50 miliona i glavni je finansijer izgradnje. Predstavnik Koordinacionog tela za jug Srbije Sima Gazikalović izjavio je juče za Betu da je „neprimereno da se intonira himna druge države na ceremoniji otvaranja škole u koju je država uložila pare…“ On je za izazivanje tog incidenta optužio „neodgovorne pojedince“ iz srednje škole „Sezai Suroi“ i pozvao Ministarstvo prosvete i prosvetnu inspekciju da utvrde odgovornost. Gazikalović je rekao da je, kao državni službenik, na prve taktove albanske himne napustio skup, a da su predstavnici američke ambasade isto to naložili i članovima CHF-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari