Igor Božić o jednom od najskandaloznijih TV duela na srpskoj televiziji: Taj postupak je na kraju završio pred sudom (VIDEO) 1FOTO: Screenshot/YouTube

Jedan od TV duela o kojima se najviše priča i danas, odigrao se između lidera radikala Vojislava Šešelja i advokata Nikole Barovića.

Verovatno najveći skandal u istoriji domaće televizije dogodio se 16. jula 1997, na BK televiziji, kada su se gosti Igora Božića posvađali, on je prekinuo emisiju, a spekulisalo se da je telohranitelj Vojislava Šešelja petnaestak minuta nakon toga pretukao Barovića. Udario ga je više puta nogom i rukama koji je hitno prebačen u bolnicu, gde je lekar konstatovao da mu je polomljen nos i jagodična kost.

Pre prekida emisije, razgovor je tekao ovako“ „Barović: Vi imate dobre veze u hrvatskoj policiji? Šešelj: Ja imam svugde dobre veze, gospodine Baroviću, radikalska informativna služba dobro radi. Barović: Znači, sarađujete s ustaškim obaveštajcima. Šešelj: Vi sarađujete s ustašama, gospodine Baroviću… čak su i na očevoj sahrani bili ovde u Beogradu. Barović: Tad nije bilo rata. Šešelj: Ali poznati su bili kao ustaški nacionalisti. Barović: Ne bih ja o sahrani moga oca. Šešelj: To su činjenice, gospodine Baroviću. Barović: Nemoj da dobiješ batine. Šešelj: Od koga batine? Barović: Od mene. Šešelj: Jooooj, jooooj“.

Nastavili su kratko sa prepucavanjem pa je Barović Šešelja polio vodom, a potom je usledilo ono što je usledilo.

Direktor programa N1 Igor Božić kaže za Danas da TV duela danas nemamo zato što vlast ne želi da ima TV duele niti da se sučeljava sa opozicijom.

– To je prvi i osnovni razlog. Drugo, ljudi iz dela društva koji nije direktno vezan za politiku ne žele da ulaze u neprijatne dijaloge i ne žele da vode bilo kakve debate zato što se u ovom srpskom društvu sve završava isključivo dogovorom sa vlašću – ukazuje Božić.

Prema njegovim rečima, ranije je bilo duela jer su političari to videli kao spremnost da pobede političkog protivnika.

– Čuveni su dueli između Vučića i Đilasa. Danima se pričalo o njima kao o nekakvoj fudbalskoj utakmici. Dueli su dobra televizijska forma koja postoji svuda u svetu i bilo bi dobro da postoji i kod nas. Ali, nažalost, zbog trenutnih odnosa vlasti i opozicije mi to ne vidimo – kaže naš sagovornik.

Upitan u kakvom sećanju mu je ostao duel između Šešelja i Barovića, s obzirom da ga je on vodio, Božić kaže da je u tom razgovoru bilo toliko negativne energije i da je on pokazao kako duel može da krene po lošem.

– Krenuo je po lošem zato što je od starta Šešelj provocirao a Barović se nije dao. Na kraju se završio tako što je posle uvrede Barović polio Šešelja čašom vode. To je bio trenutak kada sam morao da prekinem emisiju. Posle toga je Šešelj sa svojim telohraniteljima došao da se Baroviću „osveti“ i taj postupak je na kraju završio pred sudom – priseća se Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari