Ispod patine skrivena lepota 1

Kada su Rimljani pohodili grad na obali sreće ni slutili nisu da će taj grad biti vredniji od carske kćeri. Ko jednom slučajno ili namerno svrati u Sremsku Mitrovicu, nekadašnji Sirmijum koji nasta u strujanju vetrova panonskih shvati da tom gradu itekako pripada i iznova mu se vraća.

On nesebično otvara svoje kapije i širokim osmehom uz zvuke tamburice dočekuje sve one koji žude za lepotom sremske ravnice. Multikulturalni duh grada spaja gradove i regije i zato se gradski trg u ulici Ćire Milekića u vrele letnje dane zašareni od nošnji iz raznih krajeva sveta potvrđujući činjenicu da kultura briše granice. Nekada davno u IV veku istoričar Amijan Marcelin, dao mu je uz mnoge pohvalne epitete i naziv “ mnogoljudan. „

Varvarske horde rušeći lepotu grada Sirmijuma, nisu uspele da unište reči zapisane na opeci, kamenu, miljokazu, sarkofagu. I dovoljno je da prošetate gradom i zavirite u lapidarijum, gradski park, rimske iskopine i čućete priču o gradu koji odoleva vremenu.
Jedinstven na svetu sunčani sat sa Atlasom koji nosi na leđima nebeski svod , a iza njegovih leđa braća Herkul i Ifikle zadivljuje oko potvrđujući činjenicu da se nekad gradilo ne za danas, ne za sutra već za vekove.

A Sava protiče ispod mosta Sv. Irineja koji spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu skrivajući u svojim dubinama kapiju zlatnu kao mit o zakopanom blagu koje čeka svog pronalazača dok čuveni avarski pojas drema u muzejskoj tami.

Ako krenete tragom plave linije koju Sremska Mitrovica sačini u okviru projekta sa francuskim gradom Neverom stići ćete do Keltske kuće i Bazilike Svetog Dimitrija.
Umorni od šetnje predahnućete u gradskom parku pored fontane Kameni cvet Irine Nepokojčicki, a onda laganim korakom ćete krenuti do „Sremske kuće“ da probate čuvene sremske specijalitete i Probovo vino!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari