Prva internacionalna Romska akademija nauka i umetnosti proglašena je juče u svečanoj sali Skupštine grada. Formiranje ove institucije koje je započeto krajem devedesetih godina zajedno sa internacionalnim PEN klubom zaokružilo je postojanje najfundamentalnije institucije u Roma.


Direktor Romskog muzeja Dragoljub Acković rekao je da je ovo čas kada se stvara istorija jednog naroda.

– Ovo je tek početak, posao nas tek čeka i biće nam zadovoljstvo da uradimo mnogo. Ovo je trenutak svih koji su prisutni, kao i onih koji opravdano nisu mogli da dođu i spada u rang događaja koji će obići celu zemaljsku kuglu – rekao je Acković.

Pisac, akademik i političar Rajko Đurić rekao je da će Akademija usmeriti interdisciplinarni rad ka svim formama.

– Rađanje Romske akademije nauka i umetnosti, jeste istorijski trenutak kako za Rome u Srbiji, tako i za one u ostatku Evrope i sveta. Ona ce ujedno biti i brana pseudonaučnom istraživanju Roma, koji su uprkos svim preprekama koje su ih zadesile kroz istoriju opstali. Nas vodi misao sve za čovečnost, čovečnost ni za sva blaga ovoga sveta- zaključio je Đurić.

Među članove Romske akademije nauka i umetnosti uvrštena su neka od najvećih imena političkog, umetničkog i književnog miljea, te tako među počasnim članovima imamo Vaclava Havela, Gintera Grasa, Salmana Ruždija i Gabrijela Hose Garsiju Markesa. Među redovnim članovima su Toni Gatlif, Ilija Marinkovic, Jovan Nikolic, Milos Vasić, Rajko Đurić, Dragoljub Acković, Imre Lakatos, Slobodan Karadžić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari