Izbori zaturili obećani novac 1Aleksandar Vučić Foto: Nenad Đorđević/Fonet

Suočen sa pretnjom obustave rada i potencijalnim socijalnim nemirima, premijer Srbije Aleksandar Vučić je krajem prošle godine obećao zaposlenima u pravosuđu i policiji isplaćivanje jednokratne novčane pomoći. Pet meseci kasnije, ta obećanja su i dalje neispunjena. Zaposleni u pravosuđu i policiji još uvek čekaju na obećani novac.

Predstavnici Sindikata pravosuđa Srbije su u decembru 2015. godine imali sastanak sa premijerom Vučićem na kojem je dogovorena isplata dve rate novčane pomoći u ukupnom iznosu od 20 hiljada dinara. Prema rečima Slađanke Milošević, predsednice Sindikata pravosuđa premijer je prekršio dato obećanje.

– Dogovor je bio da se zaposlenima u pravosuđu isplati prva rata pomoći nakon što iz Srbije ode misija MMF-a. Misija je otišla krajem februara, a od novca nema ništa – kaže Miloševićeva. Ona dodaje da od tada ne može da stupi u kontakt sa bilo kim iz Vlade kako bi dobila informaciju o obećanom novcu.

– Na telefon Vlade mogu samo da dobijem službenicu koja je zadužena za poštu, koja mi je rekla da postavljam neprijatna pitanja – navodi Miloševićeva i dodaje da „ne bi bilo loše da premijer zaposli nekoga ko bi zapisivao obećanja koja daje, kako ih ne bi zaboravio“.

Novac nisu dobili ni policajci, mada prema rečima Veljka Mijailovića, predsednika Policijskog sindikata Srbije dogovoreni rok za isplatu još uvek nije prošao.

– Naš sindikat je imao sastanak sa premijerom 1. decembra 2015. godine. Mi smo predložili da se svim zaposlenima u MUP-u isplati jednokratna pomoć od 20 hiljada i da se iznos dnevnica poveća na otprilike 2 hiljade dinara. Sa tim našim predlozima se premijer saglasio. Bilo je dogovoreno da se novac uplati do 1. juna ove godine – navodi Mijailović, dodajući da za sada policajci nisu dobili ni dinara.

Ipak, Mijailović ističe da je situacija oko isplate pomoći zakomplikovana zbog aktivnosti drugog reprezentativnog policijskog sindikata.

– Deset dana nakon našeg sastanka, predstavnici Nezavisnog sindikata policije su imali sastanak sa premijerom i ministrom unutrašnjih poslova gde su dogovorili jednokratnu pomoć u iznosu od 10 hiljada dinara. Potom su oni počeli na društvenim mrežama da objavljuju razne datume kada očekuju obećanu isplatu, zbog čega su se zbunili zaposleni u MUP-u. Što se nas tiče, mi očekujemo da premijer ispuni obećanje i isplati policajcima 20 hiljada do 1. juna, kao što je i dogovoreno – kaže Mijailović.

Velimir Lukić, predsednik Nezavisnog sindikata policije je demantovao navode svog sindikalnog kolege.

– Istina je da je na sastanku premijer Vučić rekao da će pomoć sigurno iznositi 10 hiljada dinara, a da ukoliko drastično smanjimo budžetski deficit i ostvarimo rast BDP-a, ta pomoć može da bude i viša. Mi iz sindikata smo rezonovali da je bolje da prihvatimo realnu ponudu. Mislim da je to odgovoran pristup i nema ni govora da smo mi tražili da policajci dobiju manje novca – navodi Lukić.

On je dodao da je sa premijerom dogovoreno da se pomoć isplati u martu ili aprilu, ali da je isplata odložena do konstituisanja novog saziva parlamenta.

– Da bi se ta pomoć isplatila, neophodne su izmene zakona, stoga ćemo morati da sačekamo da se konstituiše skupština. Pomoć bi možda bila isplaćena i ranije, ali bi svi optuživali Vladu da njome kupuju glasove. Mi smo dobili garancije da će pomoć biti isplaćena do kraja ove godine – tvrdi Lukić.

Ne može bilbord ispod Vučićevog prozora

Pošto je prošao obećani rok za isplatu pomoći zaposlenima u pravosuđu, predsednica Sindikata pravosuđa Srbije Slađanka Milošević je imala ideju da iznajmi bilbord na uglu ulica Kneza Miloša i Nemanjine, kako bi podsetila premijera na data obećanja. Ipak, kada je firmi Media Max saopštila koju poruku bi želela da postavi, rečeno joj je da ta firma nema bilborde u tom delu grada i da se obrati nekoj drugoj firmi koja se bavi tim poslom. Na naredno pitanje o lokacijama raspoloživih bilborda, Slađanka Milošević nije dobila odgovor. Poruka Sindikata pravosuđa je trebalo da glasi: „Vučiću, majstore – ispuni obećanje“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari