Japan: Bračnom paru ukradeno 400 godina staro bonsai drvo 1Foto: Pixabay/Monoar

Bonsai drveće može da živi stotinama godina Bračni par iz Japana uputio je lopovima, koji su iz njihove bašte blizu Tokija ukrali sedam bonsai biljaka, molbu da vode računa o njihovoj „deci“ uz uputstvo za negu ovih bonsaija. „Nema reči koje mogu da opišu kako se osećamo. Bile su nam dragocene“, napisao je na […]

Bonsai drvo, Vašington

Getty Images
Bonsai drveće može da živi stotinama godina

Bračni par iz Japana uputio je lopovima, koji su iz njihove bašte blizu Tokija ukrali sedam bonsai biljaka, molbu da vode računa o njihovoj „deci“ uz uputstvo za negu ovih bonsaija.

„Nema reči koje mogu da opišu kako se osećamo. Bile su nam dragocene“, napisao je na Fejbuku Seći Imra, bonsai stručnjak.

Minijaturno drveće vredi najmanje 104,000 evra, navodi CNN.

Bonsai je umetnost gajenja minijaturnih biljaka posebnim tehnikama, potiče iz istočne Azije i često se povezuje sa Japanom.

Među ukradenim biljakama je i minijaturno drvo Šimpaku Đunipa – jedno od najtraženijih vrsta bonsaija među kolekcionarima koje, kako se navodi, vredi preko 80,500 evra.

„Šimpaku je star 400 godina, neophodna mu je nega i ne može da preživi nedelju dana bez vode“, rekla je Fujumi Imra CNN-u.

„Može da živi zauvek, čak i nakon što nas ne bude. Želim da, ko god da ga je uzeo, bude siguran da ga zaliva kako treba,“ dodala je Fujumi, koja je za BBC danas potvrdila da drveće i dalje nije pronađeno.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=748019095577030&set=a.748020882243518&type=1&theater


„Tužni smo i usamljeni, ali nastavićemo da štitimo naše bonsaije“, napisala je Fujumi Imra na Fejsbuku.

Drugi kolekcionari bonsaija i baštovani poslali su bračnom paru Imra poruke podrške.

„Neoprostivo. Ovi lopovi ne znaju šta znači ukrasti [jedan] bonsai, a kamoli sedam. Sva pažnja, ljubav i nega uzeta je krađom“, piše u jednom od komenatara na Fejsbuku.

„Bonsaiji bi trebalo da budu poštovani, slavljeni, a ne da budu predmet pohlepe. Srce mi se slama čitajući ovo“, napisao je drugi korisnik.

Radnik zaliva bonsaije u Saitami, Japan.

Getty Images
U svom domu u mestu Saitama, u blizini Tokija, bračni par Imra ima čak i svojevrsno selo posvećeno bonsaijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari