U ovoj maloj hronologiji nisu pomenute sve tužbe, sve pretnje, sva izbacivanja sa sednica institucija i sve batine – tada to više ne bi bila mala hronologija. Nisu pomenuti ni mnogi lepi događaji koje smo proslavili zajedno – sva rođenja, sve diplome, svi rođendani ili srećni povodi, utakmice i druženja.

U ovoj maloj hronologiji nisu pomenute sve tužbe, sve pretnje, sva izbacivanja sa sednica institucija i sve batine – tada to više ne bi bila mala hronologija. Nisu pomenuti ni mnogi lepi događaji koje smo proslavili zajedno – sva rođenja, sve diplome, svi rođendani ili srećni povodi, utakmice i druženja… kojih je, na sreću, možda bilo više od onih ružnih.
O njima, za narednu desetogodišnjicu koja će, nadamo se, biti u znaku lepših dešavanja.
Firmu Dan Graf, izdavača Danasa, osnovalo je 16 novinara, uglavnom Naše Borbe: Božidar Andrejić, Grujica Spasović, Dušan Mitrović, Zdravko Huber, Radivoj Cvetićanin, Radomir Ličina, Gordana Logar, Nikola Burzan, Saša Nikašinović, Vesna Ninković, Vincent Gadomski, Ivan Torov, Rade Radovanović, Šime Vučković, Branislav Čanak i Milovan Jauković.
9. jun
Izašao prvi broj lista na 24 stranice, zaglavlje lista bilo je crvene boje; Na prvoj strani objavljen je sledeći redakcijski uvodnik:
Od Danas
Kažu nam da nije dobro vreme za start novih novina. Narod nema novca, leto je na pragu, a kiosci štampe već su odavno prebukirani.
U pravu su.
Kažu nam da je teško, gotovo nemoguće, opstati ako iza lista ne stoji ni vlast, ni opozicija, ni Brisel, ni Vašington, ni policija, ni trgovci belim robljem i žitom, ni biznismeni s političkim ambicijama.
Opet su u pravu.
Kažu nam da iskustvo govori da na ovim prostorima još ne uspeva biljka zvana proverena i pouzdana informacija, da čitaoci još ne kažnjavaju kako treba one koji svesno dezinformišu, prećutkuju, podmeću, manipulišu, da još nije došlo vreme za susret sa ogledalom, a da i nakon toga ogledalo ostane čitavo. Ova zemlja je gladna istine, ali, upozoravaju, veliko je pitanje da li to može i da svari.
Ni ovde ne greše.
Kažu nam da je jalov posao gajiti nadu da mogu da se naprave ozbiljne novine, a koje neće biti ni dosadne, ni sterilne, koje neće navijati ni za levicu, ni za desnicu, koje će na jednom mestu podneti i suočiti različita mišljenja onih koji kroje – ili bi bar to želeli – sudbinu ljudi na ovim prostorima.
I ovde su bili u pravu. Nadamo se – do Danas. Iako iza 17 novinara – koji su pokrenuli ovaj list – stoji više od 400 godina profesionalnog iskustva – znamo da smo postavili teške zadatke, ali da, kad-tad, oni moraju da počnu da se rešavaju. Još pre šezdesetak godina „Njujork tajms“ je zapisao ključnu rečenicu: „Niko ne može biti objektivan, ali objektivnost mora da bude cilj.“
Krenuli smo u ovu avanturu sa uverenjem da za dobre novine nema lošeg vremena.
Januar
Zbog takozvane nestašice papira tiraž Danasa je najpre bio smanjen (list nije stizao do unutrašnjosti) a zatim je smanjen i broj stranica na 16, a kasnije i na 12. Istovremeno, državni mediji nisu imali problem s papirom, uprkos velikim dugovanjima proizvođačima. Danas i ostali nezavisni mediji plaćali su višu cenu i to unapred, za male isporučene količine.
6. januar
Izlaženje lista dovedeno u pitanje – papir uvezen iz Slovenije stigao tek rano ujutro, pa je list štampan samo za beogradsko tržište.
16-17. maj
Danas prvi put izlazi u boji – doduše samo vikendom i samo na nekoliko strana.
OKTOBAR
Uprkos zabranama, Danas pravi Internet izdanje.
7. oktobra
Zloglasna Uredba Vlade Srbije o informisanju.
12. oktobra
U redakciju u 18.25 sati stiže pismo ministra za informisanje Aleksandra Vučića u kojem on optužuje Danas da širi strah, paniku i defetizam uz opasku da je objavljivanje upozorenja i davanje bilo kakvih informacija o njemu zabranjeno; Danas u narednom broju objavljuje integralni tekst upozorenja.
13. oktobra
U prostorije redakcije oko 22 sata upada policija predvođena Miljkanom Karličićem, pomoćnikom Aleksandra Vučića.
14. oktobra
Kada su zaposleni pokušali da dođu na posao, dočekale su ih zapečaćene prostorije, novinari se privremeno sele u prostorije NUNS, a potom u UGS Nezavisnost.
15. oktobar
U podgoričkim Vijestima izlaze najpre dve, a zatim četiri stranice zabranjenog Danasa, novinari gostuju po slobodnim medijima u Srbiji, organizuju se mitinzi podrške zabranjenim medijima s transparentima poput: „Dam ti Danas malo sutra“, „Prvi se Vučići u vodu bacaju“; novinar Danasa izbačen iz zgrade MUP Srbije – tek jedno u nizu onemogućavanja rada – u nekoliko navrata kasnije nije mu bio dozvoljen ulazak u Skupštinu i brojne druge institucije; Danasov sajt je preživeo.
20. oktobar
Usvojen zloglasni Šešeljev Zakon o javnom informisanju.
Svakodnevni protesti na beogradskom Trgu Nikole Pašića u organizaciji NUNS, Studentske unije, Helsinškog odbora za ljudska prava, Sindikata Nezavisnosti, uz prisustvo predstavnika zabranjenih medija…
22. oktobar
Danas ponovo u svojim prostorijama, nakon što su predstavnici Ministarstva informisanja otpečatili prostorije.
23. oktobar
Poslednji put izlazimo kao specijalno izdanje za Vijesti.
25. oktobar
Skupština osnivača odlučuje da privremeno prekine izdavanje lista – redakcija i dalje radi, a tekstovi se objavljuju na Internetu.
4. novembar
Novi početak Danasa, list počinje da se štampa u štampariji Roto print u Podgorici, na novom, većem formatu, i uz plavo zaglavlje.
Dotadašnji dopisnik iz Crne Gore Veseljko Koprivica postaje direktor i odgovorni urednik, a izdavač postaje novoustanovljena firma Dan press iz Podgorice – zvanično, postajemo podgorički list.
List dobija novog saradnika – Predraga Koraksića Coraxa, koji od tog dana svakodnevno radi za Danas.
Tiraž Danasa, koji je dovožen iz Podgorice, „uhapšen“ je na tada nepostojećoj granici kod Prijepolja – čitaoci su ponovo uskraćeni za svoj list, osim u kasnim večernjim satima kod kolportera gde je „išao kao alva“. Narednih nekoliko dana opet je zaustavljan na granici i čitaoci iz unutrašnjosti ponovo su bili uskraćeni; zbog otežanih uslova štampanja, list nastavlja da izlazi u samo jednom izdanju.
4. novembar
Danas, novi početak
Novine pod ovim imenom „uhapšene su“ u noći između utorka i srede, 13-14. oktobra. Dan posle upozorenja Ministarstva za informisanje Srbije da list Danas širi „strah, paniku i defetizam“ i da je objavljivanje Upozorenja „zabranjeno, kao i davanje bilo kakvih informacija o njemu“ i odluke redakcijskog kolegijuma da sve objavi, pojavili su se strogi policajci i još mračniji civili, pa je više desetina novinara, prisutnih prijatelja i kolega iz drugih redakcija izbačeno na ulicu.
Srećom, zahvaljujući izuzetnoj solidarnosti, pre svih redakcije Vijesti iz Podgorice, zatim Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Medija centra i Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, list je nastavio da živi, čak i onda kad je duh zloglasne „Uredbe o posebnim merama i uslovima pretnji oružanim napadima NATO našoj zemlji“ ušao u novi Zakon o informisanju.
Današnji broj je novi početak. S novom adresom, s novim osnivačem i izdavačem, s novim direktorom i odgovornim urednikom, s novom štamparijom, i nažalost, s novom cenom. Zbog tehnoloških ograničenja ostaćete uskraćeni za neke najsvežije informacije, ali ne i za one koje neki drugi mediji, po svaku cenu, žele da prećute.
Čitaoci, uvereni smo, već znaju zašto je sve ovo učinjeno.
Redakcija lista Danas
(Uvodnik na 1. strani)
10. novembra
U Štampariju „Borba“ stigao dopis Aleksandra Vučića, po kojem se zabranjuje štampanje listova registrovanih van Srbije.
12. novembra
Uprkos svemu, izlazi 500. broj Danasa.
31. decembar
Redakcija Danasa izabrala Najpersone u 1998.
Otkriće godine: Milovan Bojić
Disident godine: Milorad Vučelić
Mistik godine: Vuk Drašković
Tužibaba godine: Bratislava Morina
Debitant godine: Aleksandar Vučić
Otpadnik Godine: Rada Trajković
Nejnevidljiviji političar: Milan Milutinović
Vedeta trača godine: Maja Gojković
Povratnik godine: Željko Simić
Skandal-majstor godine: Vojislav Šešelj
2. januar
Novogodišnji trobroj, zbog problema sa distribucijom stigao u vreme kisele čorbe i rasola.
19. januar
Danas ponovo izlazi u dva izdanja – prvo se štampa u Podgorici, a drugo – u novosadskom Forumu. Od istog datuma, Danas je ponovo beogradski dnevni list, a Grujica Spasović i formalno – odgovorni urednik.
12. februar
Otvoreno dopisništvo u Novom Sadu.
19. februar
List se, zbog štrajka u Forumu, ponovo štampa samo kao „podgorički“.
21. februar
Vanredno nedeljno izdanje zbog pregovora u Rambujeu na 16 strana. Tokom prevoza izdanja, policija je u Prijepolju zaustavila automobil koji je prevozio tiraž, i zbog toga su novine u Beograd stigle tek u 10 sati ujutro.
22. februar
Obezbeđenje Štamparije „Borba“ pokušalo da spreči Danasove vozače da dostave list privatnim distributerima, tražeći da se vozilo ukloni 500 metara od distributivne tačke. U to vreme, list preuzimaju samo privatni distributeri i mreža Štampe, a onemogućena je distribucija preko Borbinog plasmana.
12. mart
Kazna po Zakonu o informisanju – 400.000 dinara po tužbi Ljiljane Blagojević.
25. mart
Danas nije izašao – već pripremljeni broj nije štampan budući da je 24. marta uveče počelo bombardovanje.
26. mart
Prvo vanredno izdanje na osam stranica, Danas izlazi i u uslovima cenzure i ratnog stanja, svi novinari imaju radnu obavezu i postaju ratni izveštači, trojica novinara su mobilisana.
31. mart
Markica s reklamom za viski uz glavu lista, zamenjena je tada popularnom metom, Danas izlazi ponekad na osam, a ponekad na 16 stranica.
1. maj
Redakcija se seli na novu adresu na kojoj se i danas nalazi – Alekse Nenadovića 19-23.
4. maj
List nije izašao zbog raspada elektroenergetskog sistema u zemlji. Danas se štampa u Novom Sadu i do čitalaca u ostalom delu Srbije prebacuje skelom.
28. maj
Odričući se plata i honorara, redakcija obezbedila papir za štampanje na 24 stranice – ipak, broj je štampan na 16 strana i zbog nedostatka struje pripremljen u rekordna dva sata i većim delom u kući srećne saradnice, u kojoj je tog dana bilo struje.
9. jun
Danas je proslavio drugi rođendan izdajući i dalje vanredno, cenzurisano izdanje; kako je prekid bombardovanja bio na vidiku, u pitanju je bila jedna od prvih žurki u „odahnulom“ Beogradu na kojoj je bilo prisutno više od 300 gostiju.
25. jun
Danas prestaje da izlazi kao vanredno izdanje – izašlo je ukupno 90 brojeva s tom oznakom – i izlazi redovni, 632. broj – 631. broj izašao je 24. marta.
26. oktobar
280.000 po tužbi Vojislava Šešelja.
8. decembar
360.000 po tužbi Vojislava Šešelja i Aleksandra Vučića.
21. januar
210.000 po tužbi direktora Tanjuga.
18. februar
300.000 po tužbi Tomislava Jankovića.
6. april
Požar u novosadskom dopisništvu.
8. maj
U Kraljevu priveden dopisnik Danasa Miroslav Filipović; u Požarevcu privedeni Bojan Tončić, Nataša Bogović i Mile Veljković, koji su pušteni nakon dvadesetak sati u policijskim stanicama u Žabarima, odnosno Malom Crniću.
9. maj
Privedeni novinari Danasa Veljko Popović i fotoreporter Imre Sabo.
10. maj
Miroslavu Filipoviću određen pritvor od 30 dana uz optužbe za špijunažu i širenje lažnih vesti.
maj
Beogradske redakcije počinju akciju Stop nasilju – bojkot izveštavanja o radu Srpske radikalne stranke.
Počinje i akcija Tražićemo oteto – zahtev za povrat sredstava naplaćenih po Zakonu o informisanju
17. maj
Izveštač Danasa Jovica Krtinić priveden na sat i po tokom demonstracija zbog preuzimanja medija u Srbiji.
26. maj
570.000 po tužbi Vojislava Šešelja.
30. maj
Umro je Nikola Burzan, jedan od osnivača lista.
9. jun
Danas proslavio treći rođendan. Ustanovljena nagrada „Nikola Burzan“, koja se dodeljuje za izuzetne rezultate u novinarskom radu u listu. U dogovoru s porodicom odlučeno da nagradu „Staša Marinković“, koja se dodeljuje za novinarsku hrabrost, istraživačku upornost i visok profesionalni nivo medijske prezentacije, dodeljuje redakcija Danasa….
26. jun
Izašao 1000. broj Danasa; nagrada „Staša Marinković“ dodeljena Miroslavu Filipoviću (u to vreme bio je u zatvoru), a nagrada „Nikola Burzan“ – Ivanu Torovu.
26. jul
Vojni sud u Nišu osudio je Miroslava Filipovića, novinara lista Danas i dopisnika agencije Frans pres, na sedam godina zatvora „zbog špijunaže i širenja lažnih vesti“.
9. avgust
380.000 po tužbi Vojislava Šešelja.
10. avgust
Vojislav Šešelj na RTS optužio nezavisne medije u Srbiji kao „izdajničke i petokolonaške“. Među apostrofiranim medijima, kojima je zaprećeno „totalnim uništenjem“, jeste i Danas.
16. septembar
Novinaru lista Danas Ozrenu Raduloviću dvojica policajaca u civilu na silu oduzeli film i kasetu iz diktafona dok je anketirao građane Zemuna postavljajući im pitanje šta očekuju od predstojećih izbora.
8. oktobar
Vanredno izdanje Danasa
10. oktobar
Oslobođen Miroslav Filipović.
Danasov forum 100 prvi put je birao ličnosti i događaje koji su obeležili godinu.
Ličnost godine u Srbiji: Zoran Đinđić
Ličnost godine u svetu: Osama bin Laden
Događaj godine u Srbiji: hapšenje Miloševića i njegovo isporučenje Međunarodnom tribunalu za ratne zločine
Događaj godine u svetu: Teroristički napadi na Njujork i Vašington
9. jun
U Klubu poslanika, uz više od 1.000 zvanica, proslavljen četvrti rođendan Danasa; nagradu „Staša Marinković“ dobili su Radoman Irić i Petar Luković; nagradu „Nikola Burzan“ dobio je Bojan Tončić.
18. jun
Ministar finansija Srbije Božidar Đelić uručio je izdavaču Danasa dokaz da je na račun preduzeća prebačeno 2.529.300 dinara, nominalni iznos naplaćen od Danasa po zloglasnom Zakonu o javnom informisanju
Ličnost godine u Srbiji: Dejan Bodiroga
Ličnost godine u svetu: Vladimir Putin
Događaj godine u Srbiji: pobeda košarkaške reprezentacije na svetskom prvenstvu
Događaj godine u svetu: teroristički napadi širom sveta
Danasu je uručena nagrada „Pionir slobodnih medija“ koju dodeljuju Međunarodni institut za štampu i Fridom haus.
9. jun
Danas već „ima“ pet godina. Nagradu „Staša Marinković“ dobio je Mihal Ramač, „Nikola Burzan“ je pripao Nenadu Kovačeviću.
8. novembar
U saobraćajnoj nesreći teško je povređen vozač Danasa Slobodan Nikolić Brada; priklješten kombijem, prvo je pozvao kolege da preuzmu tiraž novina, a potom se setio Hitne pomoći
4. decembar
Danas je proglašen Listom godine u svetu po izboru pariskog Le gid de la pres.
Ličnost godine u Srbiji: Milorad Čavić
Ličnost godine u svetu: Širin Ebadi
Događaj godine u Srbiji: Atentat na Đinđića
Događaj godine u svetu: Rat u Iraku
9. jun
Na šesti rođendan nagradu „Staša Marinković“ podelili su Miloš Vasić i Dejan Anastasijević, „Nikola Burzan“ pripao je Zoranu Radovanoviću. Ustanovljena je i specijalna nagrada Prijatelj lista, a dobili su je Borka Pavićević, Aleksandar Slabinjko, Borjanka Milatović, Nikola Karaklajić i Ratko Stojković.
Ličnost godine u Srbiji: Boris Tadić
Ličnost godine u svetu: Džordž Buš
Događaj godine u Srbiji: 17. mart na Kosovu
Događaj godine u svetu: cunami u Aziji
9. jun
Na sedmi rođendan „Staša Marinković“ pripao je Predragu Koraksiću Coraxu, „Nikola Burzan“ Jelki Jovanović. Za Prijatelje lista proglašeni su Jon Gorder, Miroslav Miletić i Desimir Tošić.
22. oktobar
Redakciji lista stavljeni su na uvid dokumenti iz kojih se jasno vidi da je novinara tog lista Vuka Cvijića tokom juna 2001. prisluškivala i pratila tajna policija
Ličnost godine u Srbiji: Ilija Petković
Ličnost godine u svetu: Harold Pinter
Događaj godine u Srbiji: početak razgovora o konačnom statusu Kosova
Događaj godine u svetu: prirodne katastrofe, uragani i nesreće
9. jun
Danas već ima osam godina. Nagrada „Staša Marinković“ uručena je Vukašinu Obradoviću, a „Nikola Burzan“ Safeti Biševac. Novi Prijatelji lista su Goran Knežević, Dragan Sakan i Adam Mihnik.
Ličnost godine u Srbiji: ženska odbojkaška reprezentacija Srbije
Ličnost godine u svetu: Muhamed Junus
Događaj godine u Srbiji: samostalnost Srbije, odvajanje Crne Gore
Događaj godine u svetu: rat u Iraku
31. mart
Miodrag Mićić, član OO GSS Užice i suprug Nataše Mićić, pretio Nenadu Kovačeviću novinaru Danasa.
1. mart
Mihal Ramač postaje novi glavni urednik, zamenjujući Grujicu Spasovića koji je imenovan za zmbasadora u Sarajevu.
9. jun
Deveti rođendan Danasa – još jedna proslava i uručenje nagrada. „Stanislav Marinković“ je u rukama Jugoslava Ćosića, „Nikola Burzan“ pripao je Stanislavu Milojkoviću, a od zaposlenih nagrađeni su Aleksandra Rakočević, Mile Veljković i Svetozar Raković. Širimo krug Prijatelja lista: Latinka Perović, Željko Popović i Predrag Matvejević.
Uprkos svemu, proslavljamo desetogodišnjicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.