Ministar odbrane Dragan Šutanovac pozvao je juče Jelka Kacina, izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju, da pomogne da se razreši dilema o navodnom postojanju transkripata razgovora pilota borbenog aviona NATO sa bazom, u noći 22. i 23. aprila 1999. godine, kada je bombardovana zgrada RTS i kada je poginulo 16 radnika ove medijske kuće.


– Imajući u vidu vaše lično angažovanje, kao i iskustvo i poznavanje oblasti odbrane, te ugled institucije iz koje dolazite, zamolio bih vas da nam pomognete u konačnom rasvetljavanju ovog pitanja. Naime, bombardovanje zgrade RTS i smrt velikog broja ljudi koji su u tom momentu samo obavljali svoj posao i ni na koji način nisu predstavljali pretnju, zaista jeste jedan od najtragičnijih događaja inače tragične poslednje decenije, napisao je Šutanovac u odgovoru na pitanja Kacina o bombardovanju zgrade RTS u NATO bombardovanju.

Kako navodi ministar odbrane, Kacinovi kontakti u Evropskoj uniji i NATO-u mogu pomoći da se pravim informacijama o procedurama komunikacije u NATO-u zatvori ovo poglavlje, kao i činjenicom „da nije ni postojala mogućnost da se na taj način napad najavi“.

„Naime, da nije postojala takva mogućnost niti da NATO poseduje takve transkripte imamo uveravanja od zvaničnika NATO-a, koji su nam objasnili da takve procedure ne postoje“, pojasnio je ministar Šutanovac u svom obraćanju Jelku Kacinu. Kacin se, kako saznaje Danas, pre mesec dana obratio srpskom ministru odbrane moleći ga da sve informacije o bombardovanju zgrade RTS stavi na uvid javnosti.

Šutanovac je u svom odgovoru naglasio da je stavljanje svih relevantnih informacija na uvid javnosti „nužno, ne samo zbog naše perspektive članstva u Evropskoj uniji, već da bi Srbija kao društvo postala članica evropske porodice naroda“. On je naveo da je Ministarstvo odbrane sva raspoloživa dokumenta i predmete dostavilo Tužilaštvu za organizovani kriminal, a sa svih dokumenata koji su dostavljeni tužilaštvu skinuta je oznaka tajnosti. Šutanovac je dodao da „u pomenutom predmetu tužilac više nema zahteva prema Ministarstvu odbrane za dostavljanjem dokumentacije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.