Uprkos najavi o milijardi evra pomoći iz evropskog fonda solidarnosti, Srbija teško može da računa na više od desetak miliona evra iz ovog fonda. Fond solidarnosti, međutim, nije jedini evropski fond iz koga Srbija može da vuče sredstva za obnovu, jer će vanredna sredstva u humanitarne svrhe moći da dobije i iz pristupnih (IPA) fondova, kao i evropskih poljoprivrednih fondovi.


– Komesarka se pogrešno izrazila, jer je pomenula ukupnu sumu koja se nalazi u fondu, a Srbija od toga može da dobije samo mali deo, rekao je Tanjugu funkcioner EK koji je želeo da ostane anoniman.

Srbija može da konkuriše ukoliko dokaže da ukupna šteta prouzrokovana poplavama prelazi 0,64 odsto bruto društvenog dohotka, što u slučaju Srbije iznosi 175 miliona evra.

– Ako u roku od deset nedelja od prvog dana poplava dobijemo od Srbije uverljive i proverljive podatke da je šteta veća od 175 miliona, uzećemo zahtev u razmatranje, naveo je Tanjugov izvor i dodao da „pred vlastima u Beogradu sada stoji ozbiljan zadatak da na vreme završe svu papirologiju i dostave je u Brisel“.

U Brisel danas stižu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Uoči polaska, Joksimovićeva je izjavila da „u roku od deset nedelja od elementarne katastrofe moramo da apliciramo i dokažemo da je naša šteta veća od 174 miliona evra ili više od 0,6 odsto BDP“. „Zbog toga ćemo iskoristiti postojeće mehanizme da angažujemo stručnjake koji će biti plaćeni kroz već postojeće fondove i projekte“, rekla je Joksimovićeva.

Ona je naglasila da će na današnjem sastanku biti razrađeni mehanizmi „kako da sigurno dobijemo taj novac“, ističući da su to velika sredstva i da ukoliko ih Srbija dobije, ona će premašiti svaku pojedinačnu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari