Skoro četiri odsto stanovnika u Srbiji su patološki kockari, odnosno oko 280.000 osoba. Od tog broja čak jednu trećinu čine žene. One se u programima odvikavanja od kockanja pojavljuju samo sa dva do četiri odsto u odnosu na muškarce, pokazalo je istraživanje Centra za prevenciju i odvikavanje od patološkog kockanja „Život nije igra“. Istraživanje je na osnovu razgovora sa klijentima koji su se prijavili na program odvikavanja od kockanja u ovom Centru.

Prema istraživanju koje su sprovele Jasmina Leković i Ivana Pavlović iz ovog centra, prosečni uzrast javljanja na lečenje je 27,6 godina, najmlađi ispitanik je imao 17 godina, a najstariji 61 godinu. Čak 73 odsto njih javilo se na lečenje između 20. i 30. godine života.

Prosečan kockarski staž je 9,6 godina do prvog javljanja na lečenje, najkraće vreme od početka kockanja do javljanja na lečenje je dve godine, a najduži period kockanja do javljanja na lečenje je 27 godina. Prosečan uzrast u kome se počinje s kockanjem je 17,8 godina, najraniji početak je sa 12 godina, a najkasniji sa 34 godine. Najveći procenat ispitanika je počeo da se kocka između 12. i 18. godine – njih 58 odsto, dok su kod čak četvrtine od njih 41 prisutne suicidalne misli.

OPŠIRNIJE U ŠTAMPANOM IZDANJU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari