Kodeks novinara Srbije prekršili portali Blic, Jugmedija i Rešetka 1foto FoNet/Velimir Ilić

Komisija Saveta za štampu za žalbe odlučila je da su Kodeks novinara Srbije prekršili portali Blic, Jugmedija i Rešetka, prenelo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS).

Pojedinci koji su smatrali da su oštećeni medijskim sadržajem nisu se žalili direktno, već su to u njihovo ime činili advokati ili nevladine organizacije, navelo je UNS.

Advokat Nemanje Šarovića žalio se zbog teksta „Ko su Srbi koji žele nasilje zbog Kosova, ko su Rusi koji ih huškaju i daju im pare za to“, objavljenog u štampanom i onlajn izdanju lista Blic.

U žalbi se navodi da je Šarović bez ikakvih dokaza prikazan kao ekstremista i „satelit politike Kremlja“ i optužen da prima novac iz Moskve da bi „pravio haos“ u Srbiji.

U tekstu piše i da je Šarović predsednik „opskurnog pokreta koji je neonacistički“, za šta, ističe se u žalbi, takođe ne postoje dokazi.

Demanti koji je poslat redakciji Blica objavljen je ispod originalnog teksta, u onlajn izdanju u vidu dve rečenice, naveo je Šarovićev advokat.

„Blic“ nije odgovorio na žalbu Savetu.

UNS je naveo da je Komisija Saveta za žalbe jednoglasno odlučila da su u tom tekstu prekršene prva, druga i peta tačka poglavlja „Istinitost izveštavanja“.

Advokat poverenika Srpske napredne stranku u Lebanu i predsednika lokalne privredne komore Gorana Jovića žalio se na tri teksta na portalu Jugmedija, kao i na dva na portalu „Rešetka“.

U oba slučaja su, kako je odlučila Komisija za žalbe, prekršene tačke dva i pet poglavlja „Istinitost izveštavanja“, ali odluka nije doneta jednoglasno.

Žalbu je podnela i Mreža za izveštavanje o različitosti „Da se zna“ zbog teksta na portalu „Alo“: „Trendovi sa zapada prete porodičnim vrednostima u Srbiji: Hoće da istrebe mame i tate“.

Ta organizacija je navela da u tom tekstu nije napravljena razlika između činjenica i ličnih uverenja i da nisu svi sagovornici navedeni imenom i prezimenom.

Tekstom se, po njihovom mišljenju, diskriminiše cela LGBT+ zajednica jer se njeni pripadnici predstavljaju kao pretnja porodičnim vrednostima u Srbiji.

Članovi Komisije za žalbe su bili saglasni u konstataciji da je taj „tekst na ivici, ali i da sa te ivice ipak nije skliznuo“, te su jednoglasno odlučili da portal „Alo“ nije prekršio Kodeks novinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari