Koliko građana Srbije posećuje psihijatra: Cena po satu i do više od 10.000 dinara 1Foto: Shutterstock/Chinnapong

Svaki treći ispitanik u istraživanju portala Danasa kaže da redovno posećuje psihijatra ili psihoterapeuta, a petina njih odgovara da nisu nikada išli na psihoterapiju.

Rezultati upitnika Danasa na koji se odazvalo oko 1.000 čitalaca pokazuju da 31 odsto njih ide ponekad kod psihijatra, a više od polovine je poslednji put išlo ove godine.

Na pitanje koliko košta sat psihoterapije, najveći broj njih, odnosno 38 odsto, odgovorilo je da plaća za ovu vrstu pomoći između 3.000 i 5.000 dinara po satu.

Potom, četvrtina njih kaže da sat košta između 2.000 i 3.000 dinara, dok manje od jedan odsto tvrdi da plaća i po više od 10.000 dinara.

Svaki peti ide državno na psihoterapije te ne plaća ništa.

Što se tiče promene cena, skoro polovina kaže da se tu stvari nisu promenile ove godine u odnosu na prethodnu, ali 27 odsto ispitanika ipak tvrdi da su psihoterapije poskupele između 10 i 30 odsto, a 12 odsto njih da su cene veće i za 30 do 50 odsto.

„Anksiozna sam već dvadesetak godina, nekada je gore, nekada nešto bolje. Nisam išla poslednjih godinu dana pošto ne mogu finansijski da podnesem, inače mi je neophodan.  Ne razumem zašto u domovima zdravlja ne postoji ovakva usluga za odrasle, ne mora besplatno, ali bar pristupačn“, napisala je jedna od ispitanica u anonimnom upitniku na portalu Danasa.

Najveći broj ispitanika, 30 odsto njih kaže da im je pomoć potrebna zbog anksioznosti, isto toliko je reklo da je reč o „drugim razlozima“, a na trećem mestu su porodični problemi, u 17 odsto slučajeva.

Zdravstveni problem su uzrok odlaska kod psihijatra u skoro decet odsto slučajeva, posao u osam odsto, a ljubavni problemi bili su odgovor za šest odsto ispitanih.

„Išla bih rado i preko potreban mi je, ali nemam novca, samo ja radim u tročlanoj porodici i nikako ne mogu to da platim. Jedva da i uspevam da platim sve račune i potrebštine, ustvari stalno sam u dugovima. A nažalost, iz iskustva mojih prijateljica i koleginica, uzalud je ići u državnu psihijatrijsku ambulantu, jer sami psihijatri kažu da nemaju vremena za priču već hoće brzo da prepišu lekove na osnovu pacijentovog veoma kratkog izlaganja problema. To mi nimalo ne odgovara, jer znam da mi je razgovor, pre svega, najpotrebniji“, navodi se u jednom od odgovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari