U oslikavanju Hrama Svetog Save u Beogradu učestvovaće i ruski umetnici. Naime, to je omogućeno protokolom o ruskom učešću u oslikavanju hrama, koji su pre nekoliko dana u Moskvi potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije – Vuk Jeremić i Sergej Lavrov, potvrđeno je Danasu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.


Vojislav Milovanović, protoneimar Hrama Svetog Save, kaže za naš list da će se ruski umetnici angažovati u izradi mozaika u hramu. Prema njegovim rečima, izrada mozaika sprovodiće se u etapama, završetak prve faze radova može se očekivati u toku sledeće godine.

– Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev prilikom svoje posete Srpskoj patrijaršiji 2009. godine obećao je pomoć u dovršavanju radova u svetosavskom hramu. Takođe, spremnost da se pomogne u unutrašnjem uređivanju hrama izrazio je i ruski premijer Vladimir Putin, kada je poslednji put boravio u Srbiji i tom prilikom posetio hram, a to je potvrdio i u razgovoru sa srpskim patrijarhom Irinejem, ukazuje Milovanović.

Naš sagovornik ističe da su se u medijima pojavile spekulacije o tome da će ruska strana izradu mozaika pomoći sa dva miliona dolara, što nije tačno.

– Potpisani protokol između ministara spoljnih poslova se ne odnosi na finansiranje, već na zajedničko angažovanje. Jednostavno objašnjeno, u izradu mozaika učestvuje i srpska i ruska strana, a svaka od njih plaća svoje troškove, ukazuje Milovanović. On dodaje da će u narednom periodu biti formirana komisija, koja treba da organizuje radove, a zatim sledi raspisivanje konkursa i ocena podnetih radova za oslikavanje hrama.

– Istovremeno će u Beogradu biti pripremana podloga, koja je najvažniji deo za izradu mozaika, a delovi mozaika biće izrađivani i u Rusiji i u Srbiji, objašnjava Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari