"Krećem u porodilište bez straha, sa osmehom i poverenjem": Milica iz Šapca je prva žena koja je prekinula ćutanje o hororu u porodilištima 1Žena koja je pokrenula stvari sa mrtve tačke Foto: Privatna arhiva

Milica Filipović iz Šapca je prva žena koja je javno progovorila na temu nehumanog tretmana prilikom indukovanog pobačaja kojem je bila izložena, a zatičemo je sad kako žuri na porođaj. Ona je, početkom godine, podsetimo, na društvenim mrežama objavila svoje traumatično iskustvo u GAK „Narodni front“ u Beogradu. Njena ispovest, pokrenula je neočekivanu lavinu i ohrabrila ogroman broj žena, iz raličitih krajeva Srbije, da i same progovore o onome o čemu su dugo ćutale.

– Upravo krećem u porodilište, kaže Milica u telefonskom razgovoru, izvinjavajući se što nema više vremena za priču.

Zvuči srećno i uzbuđeno, potpuno drugačije u odnosu na pre osam meseci, kada smo sa njom uradili prvu priču o užasnom iskustvu kroz koje je prošla tokom indukovanog pobačaja.

Milica zaslužuje sreću, jer posle četiri ranije trudnoće, od kojih su tri bile neuspešne, ovih dana očekuje svoje drugo dete.

Traume koje je doživela, gubitak beba, indukovani pobačaj u bolničkom toaletu koji je morala da izvede potpuno sama, grubost onih čija bi profesija morala da podrazumeva humanost i empatiju, nisu je slomili, već su je učinili jačom.

Smatra da su se u međuvremenu neke stvari ipak promenile na bolje.

– Čula sam se sa nekoliko žena koje su prošle kroz iskustvo gubitka bebe, ali su na sreću imale privatnost, lekarski nadzor i psihološku podršku. Promenjene su neke procedure i nekako smo došli do priznanja da nisu bile ok, pa se tenuno traži rešenje da budu bolje, kaže Milica.

Pred odlazak u bonicu, nada se profesionalnom i ljudskom pristupu.

– Odlazim u porodilište bez straha, sa osmehom i proverenjem, kaže ova hrabara žena.

Da još mnogo treba da se radi kako bi se stvari promenile na ovom polju, podseća Beogradski centar za ljudska prava (BCHR), koji je Milici, u najtežim trenucima, pružio besplatnu pravnu pomoć i prvi ukazao na nehumanu praksu u pojedinim srpskim porodilištima.

Posle kratkog igranog videa ’Da li znate šta je indukovani pobačaj, u julu ove godine, za koji je svoj doprinos dala i glumica Svetlana Bojković, BCHR je ovih dana objavio novi video u kome je prikazao ispovesti još šest žena koje su rešile da istupe javno i podele svoje iskustvo kroz koje su prošle prilikom indukovanog pobačaja.

– Ovim želimo da na još jedna način skrenemo pažnju javnosti da se ne radi o usamljenim pojedinačim slučajevima nehumanog tretmana, već nažalost o ustaljenoj praksi kroz koje prolaze generacije žena u našim ginekološko-akušerskim ustanovama, kažu u Beogradskom centru za ljudska prava.

Planiraju da nastave sa aktivnostima podrške i osnaživanja žena, zagovarajući da se kroz postupke koje je pokrenula Milica Filipović zaustavi dosadašnja loša praksa i unapredi sprovođenje procedura.

– Cilj nam je da doprinesemo edukaciji pacijentkinja o njihovim pravima pre i tokom procedure prekida trudnoće, dok ujedno pratimo postupke za ustanovljavanje odgovornosti u slučaju kršenja njihovih prava”, navode oni.

BCHR je pripremio i kratak Vodič o pravima pacijentkinja i pravnim sredstvima u slučaju povrede prava prilikom sprovođenja procedura prekida trudnoće.

– Podizanje svesti o važnosti ove teme i ukazivanje na potrebu unapređenja rada pojedinih ginekološko-akušerskih ustanova u Srbiji, je još jedan korak u pružanju podrške svim ženama koje su imale slično iskustvo, kao i edukovanje žena koje se potencijalno mogu naći u sličnoj situaciji, napominju oni.

Ističu zahvalnost svim ženama koje su do sada javno progovorile o ovoj temi, a posebno onima koje su pristale da učestvuju u snimanju videa.

“Verujemo da smo time zajednički prekinule višedecenijsko ćutanje o akušerskom nasilju i patnjama kojima su žene izložene u zdravstvenim ustanovama tokom sporovođenja ove procedure, kažu u Beogradskom centru za ljudska prava.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari