KRIK: U rokovniku bivšeg načelnika policije Sale Mutavi nazvan „državnim projektom“ 1Foto: Logo

Rokovnik sa amblemom BIA, koji je oduzet od bivšeg načelnika policije Dejana Milenkovića i koji je dokaz protiv njega i njegove šefice Dijane Hrkalović u postupku zbog zloupotreba u policiji, sadrži beleške o nekim od ključnih događaja o kriminalu, otkriva portal KRIK.

Kako prenosi KRIK, u tim se beleškama pominju i Crna Gora i uticajne ličnosti crnogorskog podzemlja.

U njima je Aleksandar Stanković, zvani Sale Mutavi, vođa kriminalno-navijačke grupe „Janjičari” (iz koje je nastala grupa Veljka Belivuka) nazvan „državnim projektom” i zabeleženi su potezi policije nakon njegovog ubistva. Beleške otkrivaju i da se Hrkalović nalazila u opasnosti od Jovana Vukotića, šefa škaljarskog klana za kojeg se sumnja da je naručio Stankovićevo ubistvo. Navodi se i da je šef „škaljaraca” u kontaktu sa poznatim biznismenom iz Novog Pazara Jahom Međedovićem, koji za KRIK kaže: „Poznavati nekoga apsolutno ne predstavlja osnov za sumnju i krivicu bez obzira ko god da je u pitanju.”

U okviru istrage o zloupotrebama u policiji u vreme bivše sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović, policajci Sektora unutrašnje kontrole su od njenog nekadašnjeg saradnika Dejana Milenkovića oduzeli dva rokovnika.

Oba ukoričena kožom, plavi sa oznakom MUP Kraljevo i crni sa oznakom Bezbedno-informativne agencije (BIA), sadrže beleške bivšeg načelnika Službe za specijalne istražne metode Milenkovića koje je načinio u periodu od 2016. do 2018. godine.

Rokovnici su poslati na analizu. Ispostavilo se da daleko zanimljiviji sadržaj ima rokovnik sa oznakom BIA i niz beležaka iz njega sada je dokazni materijal protiv Milenkovića koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja.

Neke od ovih beležaka citirane su u optužnici koju je nedavno protiv Hrkalović i Milenkovića podigao tužilac Milenko Mandić, te je tako i KRIK imao uvid u njih.

U nastavku ekskluzivno objavljujemo ključne Milenkovićeve beleške – uz tumačenja šta one mogu da znače.

Prve beleške su sačinjenje na jesen 2016. godine, neposredno pred ubistvo Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Ovaj vođa navijača, kako je KRIK pisao, bio je povezan sa ljudima iz policije i vrha vlasti. Njegova grupa „Janjičari” nastala je nakon dolaska Aleksandra Vučića i SNS na vlast i ubrzo je postala najjača na Partizanovoj tribini. Osim ovoga, Stanković je blisko sarađivao i sa crnogorskim kavačkim klanom – bio je član ove grupe, prema policijskoj šemi do koje je ranije došao KRIK.

U svojim beleškama inspektor Milenković je Stankovića nazvao „državnim projektom”.

„Na listu broj 18, hemijskom olovkom plave boje ispisan je tekst (…) ‘Sale Mutavi – državni projekat’, sa najbližim datumom upisa 03.10.2016. godine”, piše u optužnici.

Beleške otkrivaju i da je Stanković neposredno prije ubistva pokušavao da stupi u kontakt sa Branislavom-Branom Mićunovićem iz Crne Gore.

„Sale Mutavi tražio kontakt sa Branom Mićunovićem“, piše u inspektorovoj belešci sa datumom 3. oktobra 2016. godine.

Mićunović, kako piše KRIK, slovi za jednog od najuticajnijih ljudi u Crnoj Gori koji se pita o mnogočemu što se dešava u svetu kriminala.

Stankovićev šef, vođa „Kavačkog klana“ Radoje Zvicer, nalazio se u Beogradu u danima pre i nakon ubistva vođe navijača, sudeći po Milenkovićevim zapisima.

„Zvicer kod fontane, ‘Golf 6’, N. Beograd, trenerke, opušten“, pisalo je u beležnici početkom oktobra.

Stanković je ubijen 13. oktobra 2016.godie, dok se nalazio u svom automobilu u širem centru Beograda.

Nakon ubistva Stankovića, prema zabelešci sa datumom 23.oktobar 2016. godine, istraga ubistva je prebačena iz beogradske policije na specijalnu policijsku grupu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari