Krizni štab: Uvode se kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru 1Foto: Fonet /Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je epidemiološka situacija katastrofalna, „ne smiruje se“, pa se od subote 23. oktobra od 22 sata uvode kovid propusnice za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

Premijerka je naglasila da će kovid propusnice važiti isključivo posle 22 sata u ugostiteljkim objektima.

Premijerka je i objasnila šta sve spada u kovid propusnice i da to nisu potvrde o vakcinaciji.

Validna kovid propusnica sa kojom ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata je potvrda o primanju druge, odnosno treće doze vakcine. Za drugu – ona ne sme da bude starija od sedam meseci od primanja.  Tako da ako niste primili treću dozu sedam meseci posle druge, neće vam biti validan kovid sertifikat.

Negativan PCR test ne stariji od 72 sata –  ako ne želite da se vakcinišite a ako želite da boravite u ugostiteljskom objektu nakon 22 sata.

I negativan antigenski test može služiti kao prousnica ali on je validan samo 48 sati.

Takođe će biti moguće da kovid propusnica bude i potvrda da ste preleželi kovid u prethodnih sedam meseci.

Građani će moći da pokažu korid sertifikat u papirnom obliku ili na mobilnom telefonu, kao i da će na njima moći da se proveri kod, rekla je premijerka i precizirala da je i za strance validan EU kovid sertifikat, kao i sertifikati drugih zemalja sa kojima Srbija ima potpisan sporazum.

Navela je da je do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenta, treću dozu oko 15 odsto.

Medicinski deo štaba ponovo je predložio privremeno zatvaranje kako bi se stabilizovala epidemiološka situacija, ali takva odluka nije doneta jer nije bilo konsenzusa ni svih u medicinskom delu, rekla je Brnabić na konferenciji posle sednice Kriznog štaba.

Batut da pripremi informacije o školama

Ne mogu da reagujem na svaku idiotsku izjavu protiv vakcinacije

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je danas da su vakicine bezbedne za trudnice, ali da ne može da reguje na svaku „idiotsku izjavu“ i istakla da je vakcinacija jedini način da se izađe iz problema, inače „ćemo ići gore-dole“ s brojem zaraženih od korone.

„Vi uvek možete da nađete nekog ko će da tvrdi i da je zemlja ravna ploča. Zvanični stav medicine je da su vakcine bezbedne za trudnice“, rekla je Brnabić, odgovarajući na novinarske pitanje, posle sednice Kriznog štaba za borbu protiv korone.

Prema njenim rečima, od trenutka kad je uvedena mogućnost da se prijavi lekar koji preporučuje pacijentima da se ne vakcinišu –  nijedna takva izjava lekara nije zabeležana.

Ona je rekla da je bilo slučajeva u Srbiji da vakcinisani pacijenti preminu zbog korone, ali „to se desilo i sa Kolinom Pauelom u 82. godini života koji je vakcinisan“.

„Sto puta vam je veća šansa da preživite ako ste vakcinisani. Na intezivnoj nezi je 90 odsto nevakcinisanih“, rekla je Brnabić.

Na konstataciju da se mere nisu poštovale ni na masovnim skupovima koje je država organizovala – kao što je nedavni u Horgošu, ili letos kad se 30.000 ljudi okupilo u Busijama da obeleži godišnicu stradanja u „Oluji“, ona je rekla da je ova vlast, za razliku od drugih, spremna da kaže kad pogreši ali i upitala ko bi mogao da natera toliko broj prisustnih da nosi maske.

„Mi nismo policijska država, verujem u naše ljude. Ne želim da budemo kao u nekim drugim država – da policija tuče ljude zato što se ne pridražavaju mera“, rekla je Brnabić.

Govoreći o kovid sertifikatima, ona je rekla i da je za strane državljanje potreban digitalni eu-sertifikat ili sertifikat one države sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata.

Prema poslednjim podacima u Srbiji je zabeleženo 7.664 novoobolela i 57 preminulih.

Ignjatović je, uoči održavanja sednice Kriznog štaba, članovima poslala jasnu poruku: „Neophodno je da se osmele i donesu neke drugačije mere. Ove mere se očigledno ne poštuju, ne kontrolišu ne sankcionišu“.

Na prethodnoj sednici Kriznog štaba premijerka Ana Brnabić je navela da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da uvedu najmanje deset dana mere zabrane javnog okupljanja iznad pet osoba, skraćanje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi sa hranom, gorivom i lekovima i uslužnih medicinskih i zanatskih delatnosti.

Brnabić je rekla da se nastavlja sa postojećim merama, iako je medicinski deo zahtevao usvajanje „mnogo restriktivnijih mera“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari