Lončar: Pismo lekara stvar politike, a ne struke 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da pismo lekara Vladi u kojem traže smenjivanje njenog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa, nije stvar struke, već politike, navodeći da su potpisnici „ljudi iz stranaka“.

Lončar je za N1 rekao da mu je deo potpisnika tog pisma rekao da nisu znali šta potpisuju:

„Povod koji je njima rečen je bila ‘pomoć data ljudima koji rade u KOVID-bolnicama’. Nije s nigde pominjao taj zahtev za smenu Kriznog štaba“, kazao je ministar.

On je ocenio da javnost treba da zna da je to „očekivano“, a da „sledi“ da se sa svima njima solidarišu „gubitnici“ na izborima, ili oni koji na izbore nisu izašli.

„Oni ovo forsiraju, sada oni treba da se oglase i njima daju podršku“, ocenio je Lončar.

Stotine lekara u neformalnoj grupi „Ujedinjeni protiv kovida“ u otvorenom pismu Vladi Srbije i drugim institucijama ogradilo se u utorak od Kriznog štaba Vlade za borbu KOVIDA-19 i zatražilo smenjivanje članova tog tela, navodeći da je Srbija „u javno-zdravstvenoj katastrofi“.

Kako je prenela televizija N1, lekari koji su potpisali otvoreno pismo, zahtevaju i da se formira novi Krizni štab, da se istraže navodi o zataškavanju podataka, kao i da se „stane na put zastrašivanju i politizaciji koji narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika“.

Danas pre podne je broj potpisnika pisma s prvobitnih 350 porastao na više od 770 lekara.

Jedan od 700 potpisnika je izjavio da lekari hoće da sačuvaju obraz i čast.

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da  da poštuje lekare koji su potpisali peticiju kojom se traži razrešenje Kriznog štaba, ali da veruje da oni nemaju dovoljno infomacija.

Lončar je danas izjavio da ima dovoljno mesta u kovod bolnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari