Miletić: Naš pravni tim je spreman, ali verujemo da zabrane šetnje neće biti 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Verujemo da zabrane šetnje neće biti, jer ne postoje nikakvi razlozi zbog koji bih MUP mogao da donese takvu odluku, naveo je danas organizator Evroprajda Goran Miletić reagujući na izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Rok za to ističe u utorak u 16 časova, što je 96 sati pred šetnju koja je zakazana za 17. septembar. Naš pravni tim je spreman i uložićemo žalbe MUP-u i Upravnom sudu, ukoliko MUP bude zabranio skup. Bitno je naglasiti da mi već imamo četiri odluke Ustavnog suda koje kažu da je zabrana Prajda protivustavna“, navodi se u saopštenju.

Bez obzira na odluku MUP, on je istakao da će svakako biti šetnje.

„Pozivamo policiju da obezbedi skup na pravi način i da garantuje bezbednost svih svojih građana i gostiju. Mi smo prethodnih osam godina imali uspešne Prajdove i ne vidimo razlog zbog čega bi situacija ove godine, kada smo domaćini EuroPride-a, bila drugačija. Mi smo u stalnom kontaktu sa pripadnicima policije i godinama zajedno radimo na tome da Prajd bude bezbedan“, poručio je Miletić.

On smatra da je važan deo izjave predsednika Srbije, u kojoj je govorio o položaju LGBTI+ osoba i poručio da u svom porodičnom i profesionalnom okruženju ima gej osobe.

„U momentima polarizacije i antagonizacije kojoj smo svedočili prethodnih dana zbog EuroPride-a, bitno je videti i čuti da jedan od najviših predstavnika vlasti o LGBTI+ osobama govori kao o ljudima koji su značajan deo društva, koji su naši prijatelji i naše porodice. Podsećamo da je i naša kampanje 2019. imala slogan “Ne odričem se”. On je, takođe, prepoznao neke od problema sa kojima se pripadnici zajednice suočavaju već godinama, kao što su pravo na nasleđivanje, posete u bolnicama i sticanje zajedničke imovine i naglasio da svi mi kao građani i građanke, imamo pravo da šetamo“, naveo je Miletić.

On je pozvao predsednika, ali i Vladu Srbije, da što pre preduzmu konkretne korake, kako bi se ispunili svi zahtevi Beograd Prajda, koji se nisu menjali od 2017. godine i kako bi se zakonski rešili svi problemi sa kojima se pripadnici LGBTI+ zajednice suočavaju.

„Ponavljamo i da će se svi događaji u okviru EuroPride-a odvijati po planu i da nas već u ponedeljak očekuje otvaranje i zvanično podizanje zastave duginih boja u Beogradu. Tokom nedelje nas očekuju i koncerti koji će biti na Tašmajdanu, a mi smo, kao organizatori, doneli odluku da koncerti budu poklon svima koji dođu na Prajd, te se ulaz neće naplaćivati”, izjavio je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 2022“, dodaje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari