Kamerunski reprezentativac Samjuel Eto postao je najplaćeniji fudbaler sveta nakon što je iz Intera prešao u redove ruskog prvoligaša Anžija iz Mahačkale. Inter će na ime obeštećenja dobiti 27 miliona evra, dok će Eto zarađivati 20,5 miliona evra po sezoni. On je potpisao ugovor na tri godine, a zarađivaće skoro duplo više nego do sada najplaćeniji fudbaler sveta Kristijan Ronaldo, koji u Real Madridu ima prihode od 12 miliona godišnje. Tek treći na listi je Lionel Mesi sa 10,5 miliona po sezoni.


Samjuel Eto seniorsku karijeru započeo je u drugom timu Real Madrida 1997. godine koji je napustio zbog dolaska Perice Ognjenovića u „kraljevski klub“. Nakon toga nastupao je za Majorku u periodu od 2000. do 2004. godine gde je postigao 69 golova na 163 utakmice. Eto je 2004. zaigrao za Barselonu, a transfer je vredeo 24 miliona evra. U katalonskom klubu proveo je pet sezona i za to vreme postigao 130 golova na 200 utakmica, a takođe osvojio je i značajne trofeje kao što su Liga šampiona u sezonama 2005/06. i 2008/09. Barselona je 2009. godine postigla dogovor sa Interom da Eto pređe u milanski klub za 46 miliona evra i u zamenu za Zlatana Ibrahimovića. Kamerunac je i u italijanskom timu uspeo da osvoji Ligu šampiona 2009/10. i na taj način postao je tek peti igrač u istoriji koji je dve godine uzastopno osvojio najveće klupsko takmičenje sa dva različita kluba. Sa reprezentacijom je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju i to je najveći uspeh koji je postigao u dresu Kameruna. On je po mišljenju mnogih najbolji afrički igrač svih vremena i čak četiri puta osvojio je nagradu za najboljeg fudbalera tog kontinenta.

Samjuel Eto rođen je 10. marta 1981. godine u siromašnom delu grada Douala, na jugu Kameruna. Ima dva brata koji se takođe bave fudbalom i četvoro dece, a oženjen je od 2007. godine. Eto je više puta optužen za napade, a tužili su ga televizijska novinarka i bivši menadžer zbog raznih pretnji koje im je Kamerunac uputio. Takođe, često je bio vređan na rasnoj osnovi i više puta je želeo da napusti teren u toku utakmica zbog dobacivanja sa tribina. Godine 2007. izjavio je da su Italijani najveći rasisti, a više puta je naglasio da svoju decu ne vodi na utakmice zbog raznih neprijatnosti koje im se događaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari