Ministri pravde i zdravlja, Nikola Selaković i Zlatibor Lončar, i predstavnici udruženja nestalih beba, postigli su juče saglasnost o donošenju posebnog zakona koji će omogućiti rešavanje slučajeva krađe beba u Srbiji. Nacrt zakona biće izrađen na osnovu lex specijalisa koji je tim pravnika prošle godine sastavio za roditelje.

Goran Filipović iz Beogradske grupe roditelja kaže za Danas da će Vlada Srbije o ovoj odluci obavestiti Komitet ministara Saveta Evrope do 9. januara, kao i da će nakon toga biti oformljena radna grupa za izradu posebnog zakona.

– Jučerašnji sastanak u Vladi je bio konstruktivan i mislim da smo na dobrom putu da rešimo dugogodišnji problem. Za izradu posebnog zakona kao model poslužiće onaj koji smo dostavili državnim organima, a na narednim sastancima usaglasićemo eventualne izmene i dopune. Radnu grupu činiće predstavnici nadležnih ministarstava, roditelji nestalih beba kao i profesori pravnih fakulteta – kaže Filipović.

Model zakona za roditelje izradila je profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić sa svojim timom. Njime je predviđeno formiranje nezavisne komisije koja bi rešavala sve sporne slučajeve nestalih beba u proteklih 40 godina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.