Mitropolit Porfirije pretio profesoru i kuriru 1Foto: FoNet/ TV FoNet

Novi dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je đakon Zoran Radovanović, odlučio je juče Savet PBF.

Na prvoj sednici u novom sastavu kojoj su, kako Danas nezvanično saznaje, pored nedavno imenovanih predstavnika Vlade Srbije, prisustvovali i članovi iz redova studenata, kao i (ne)legalno izabrani predstavnici fakulteta, novi (ne)legalni Savet je za nove prodekane izabrao redovnog profesora Vladimira Vukašinovića, vanrednog profesora Srboljuba Ubiparipovića i docenta Dragana Karana.

Sednica Saveta održana je dan posle redovne sednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC, čiji jedan član u ovom telu PBF predstavlja i Vladu Srbije.

Savet je imenovao novu upravu PBF, iako je rektor UB Ivanka Popović u više navrata zvaničnim dopisima upozorila sve nadležne na ovom fakultetu o nelegalnosti rada ovog tela. Sa izborom nove uprave, sa PBF juče su stigne i prve zvanične potvrde spekulacija o pritiscima i pretnjama kojima su izloženi pojedini profesori i službenici fakulteta zbog kadrovskih potresa i pravnih zavrzlama koje je na ovoj visokoškolskoj ustanovi izazvala letošnja odluka Sinoda o smeni dvojice predavača – episkopa zapadno-američkog Maksima (Vasiljevića) i docenta Marka Vilotića, ličnog sekretara episkopa diseldorfskog Grirorija (Durića).

Obojica vladika su duhovna deca episkopa bivšeg zahumsko-hercegovačkog Atanasija (Jevtića), jedinog počasnog profesora PBF.

Mejl dvojice redovnih profesora ovog fakulteta Rodoljuba Kubata i Vladana Perišića u kome obaveštavaju ostale profesore da je predsednik Saveta mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) pretio njihovom kolegi Dragomiru Sandu i kuriru LJubomiru Grčiću dospeo je na crkvene sajtove i društvene mreže.

Profesor Kubat potvrdio je za Danas autentičnost mejla, objašnjavajući da je iznenađen i i zabrinut zbog maltretiranja na PBF i zajedno sa profesorom Perišićem o svemu obavestio ostale kolege.

LJubomir Grčić našao se u nemilosti mitropolita Porfirija zato što je 6. decembra, uoči sednice Nastavno-naučnog veća na kojoj je biran kandidat za novog dekana, iz Rektorata doneo dopis rektorke Ivanke Popović u kome ona, kao ističe Kubat, po četvrti put upozorava PBF da njegov Savet nije legalno izbran i da su njegove odluke nelegalne.

Iako je dopis sa Univerziteta doneo na PBF u okviru svojih radnih obaveza, LJubomir Grčkić objašnjava za Danas da ga je mitropolit Porfirije propitivao za koga radi i pretio mu ga će ga „oduvati“, a sutradan ga je maltretirao i docent Dragan Karan.

O svemu što je doživeo na radnom mestu, a i zbog straha za egzistenciju jer izdržava četvoročlanu porodicu, Grčić je obavestio upravu PBF, mada kaže da strahuje i zbog „ishoda tog dopisa“.

Profesor i sveštenik Dragomir Sando rekao je za Danas da mu je mitropolit Porfije pretio veče uoči sednice veća PBF na kojoj se 12. novembra episkop braničevski Ignatije (Midić) sam povukao sa mesta dekana. Vladika Ignatije je to uradio pod pritiskom Sinoda, koji je tražio njegovu smenu zato što nije sproveo nezakonitu sinodsku odluku o otkazima vladici Maksimu i Marku Vilotiću.

Sando kaže da ima i svedoke – goste na porodičnom slavlju koji su preko telefona čuli kad mu je mitropolit Porfirije saopštio da mu je „patrijarh poručio da, ukoliko sutra ne glasa za smenu dekana, glava mu je na panju“. Profesor Sando navodi i da isto veče o tome obavestio vladiku Ignatija, a da mu patrijarh Irinej, sa kojim se potom nekoliko puta sreo, ništa nije spominjao.

– Veoma dugo poznajem mitropolita Porfirija, još dok je bio iguman Kovilja, ali ne mogu ga prepoznati koliko se promenio poslednjih godina – napominje protojerej-stavrofor Dragomir Sando.

Mitropolit Porfirije ni juče, kao ni poslednjih mesec dana od kad je dobio upozorenje rektorke Popović na neregularnost rada Saveta PBF nije odgovarao na telefonske pozive našeg lista. Oglasio se samo preko crkvenih sajtova optužujući profesore Rodoljuba Kubata i Vladana Perišića da „obmanjuju i krivotvore istinu“ i da se radi o „svesnoj i zlonamernoj manipulaciji i kleveti“.

„Tesna“ legalnost

Novi prodekan Srboljub Ubiparipović je „novootkriveni“, a drugi na broju legalno izabrani član Saveta PBF iz redova fakulteta, iako to, kako se spekuliše u SPC, navodno ne potvrđuje zapisnik sa prošlogodišnje izborne sednice NNV. On je dao „tesnu“ legalnost novom sastavu Saveta u koji je prošlog četvrtka, uoči glasanja NNV za novog dekana, Vlada Srbije imenovala svoje predstavnike. Među njima je i član Sinoda i portparol SPC episkop bački Irinej (Bulović). Sa predstavnicima vlade, studenata i dvoje profesora PBF izabranih neophodnom apsolutnom većinom glasova, u novom Savetu od 27 članova 14 je „legalno“. Uprava Univerziteta najavila je da će dosledno tražiti poštovanje zakona na PBF, kao i da će se zbog smena na ovom fakultetu uskoro morati da se usaglase statuti UB i Bogoslovskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari