Mada su već uobičajeno maratonske sednice kragujevačkog lokalnog parlamenta i dalje opterećene jeftinom demagogijom i politikantstvom svake vrste, a neretko i lično motivisanim obračunima, u centru Šumadije u poslednje vreme, ipak, počinju da duvaju neki drugi, mirniji vetrovi koji nagoveštavaju ponovno približavanje doskora teško suprotstavljenih političkih grupacija.

Mada su već uobičajeno maratonske sednice kragujevačkog lokalnog parlamenta i dalje opterećene jeftinom demagogijom i politikantstvom svake vrste, a neretko i lično motivisanim obračunima, u centru Šumadije u poslednje vreme, ipak, počinju da duvaju neki drugi, mirniji vetrovi koji nagoveštavaju ponovno približavanje doskora teško suprotstavljenih političkih grupacija. Ovde se, naime, sve glasnije govori o „zakopavanju ratnih sekira“ između vladajuće Koalicije „Zajedno za Kragujevac“ i opozicione Demokratske stranke, odnosno o novom približavanju bivših partnera u vlasti nekadašnje Koalicije „Zajedno“, pa potom dugogodišnjih ljutih političkih protivnika čije je rivalstvo, praćeno žestokom sukobima, svakovrsnim optužbama, pa i međusobnim krivičnim prijava za navodne zloupotrebe i mahinacije, bez ikakve dileme obeležilo kragujevačku scenu u minulih šest-sedam godina.
Nazire li se, dakle, zaista kraj dugogodišnjem sukobu „zajedničara“ i demokrata? Ovdašnja čaršija je već razrešila ovu dilemu kuloarskim pričama da demokrate u Kragujevcu samo još zbog imidža u javnosti i svojih birača „glume“ opoziciju, a da su u stvarnosti sve bliži Koaliciji „Zajedno za Kragujevac“. Prema ovim „tumačenjima“ DS je, navodno, svestan da na predstojećim lokalnim izborima ne može da pobedi Stevanovića i njegovu ekipu iz „Zajedno“, bez obzira na način na koji će se na tim izborima birati gradonačelnici i predsednici opština. U prilog ovome ide i najnovije istraživanje političkog raspoloženja Kragujevčana koje je obavila beogradska agencija „Stratedžik marketing“, a koje kazuje da je Stevanović, s podrškom od oko 35 odsto birača, i dalje neprikosnovena politička figura u centru Šumadije. Stevanović je, uz to, u istoj anketi ocenjen i kao najuspešniji dosadašnji prvi čovek Kragujevca, nadmašivši na toj listi i ovde čuvenog Borivoja Petrovića, za čije ime se vezuju nagli uspon i razvoj Kragujevca sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.
Predsednik Gradskog odbora DS Dragan Planić za Danas (in)direktno potvrđuje da su odnosi demokrata i „zajedničara“ ušli u novu i konstruktivniju fazu. – Konačno smo našli zajednički jezik, pre svega u stavu da Kragujevac ne može i ne sme da trpi zbog različitih političkih stavova. DS će pomoći u svemu što je u interesu Kragujevca i Kragujevčana. Ako je interes Kragujevca oporavak Zastave, DS će to podržati. Pomoći ćemo i kada je izgradnja autoputa u pitanju, jer to je u interesu grada. Podržaćemo i izgradnju industrijskih zona i svega onoga što doprinosi daljem razvoju Kragujevca. Pomoći ćemo, dakle, realizaciju svih onih projekata koji vode prepoznavanju Kragujevca kao regionalnog centra. Ali, sve ovo ne znači da ćemo do lokalnih izbora ući u sastav skupštinske većine u lokalnom parlamentu. To nikako nećemo činiti – kaže Planić, naglašavajući da je, posle predstojećih lokalnih izbora, moguća koalicija između DS i „Zajedno za Kragujevac“. Ta koalicija je, prema njegovim rečima, moguća pod uslovom da u njoj ne učestvuju socijalisti i radikali.
Zamenik gradonačelnika Kragujevca Saša Milenić kaže da Koalicija „Zajedno za Kragujevac“ u programskom smislu predstavlja političku opciju okupljanja partijskih i vanpartijskih političkih snaga Kragujevca oko interesa i razvojnih ciljeva grada. – Tako je stvoren front „Zajedno za Kragujevac“ od gradskih odbora pojedinih stranaka, ali i udruženja građana i nestranačkih pojedinaca s misijom umanjenja međustranačkih trvenja oko tema koje nemaju dalekosežni nacionalni i ideološki domet, već se tiču kvaliteta života i sadašnjosti i budućnosti Kragujevčana. Otuda je poziv svim demokratskim političkim potencijalima grada da učestvuju u tom poduhvatu otvoren još od osnivanja „Zajedno“. Iluzorno je, s druge strane, objašnjavati da DS predstavlja relevantnu političku opciju u gradu, s kojom je moguća postizborna saradnja, pod uslovom da jasno prepoznaje vitalne interese Kragujevca i temu decentralizacije Srbije kao osnovu političkog delovanja – ističe Milenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari