Može li zakon da spreči Vučića da kupi Mitrovićeve dronove? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Sajam naoružanja, koji se trenutno održava na Beogradskom sajmu, mogao bi da se pokaže kao vrlo profitabilan za vlasnika televizije Pink Željka Mitrovića.

Mitrović je, naime, pre dva dana na štandu svoje kompanije PR-DC (Pink research and development center) od predsednika Srbije dobio nagoveštaj da bi Vojska Srbije mogla da kupi dron “IKA – 20”, proizvod mlade firme za proizvodnju vazdušnih i svemirskih letelica iz Šimanovaca.

Ideja za saradnju sa ovom kompanijom je sudeći prema snimku predsednikove posete štandu došla od Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra odbrane za materijalne resurse. Pokazujući na dron, Miloradović je Vučiću rekao da on može da baca minobacačke mine i da bude jako efikasno sredstvo. U razgovor se uključio Željko Mitrović, ističući da je dron razvijen za protipožarne aktivnosti koje su “praktično simetrične potrebama namenske industrije”.

Aleksandar Vučić je potom upitao Miloša Petrašinovića, mašinskog inženjera i jednog od suvlasnika firme PR-DC koliko će im vremena biti potrebno da modifikuju model tako da bi “mogli tu da stavimo razna oružja”. Petrašinović je odgovorio – u najkraćem periodu. Nakon toga, Vučić je istakao da bi vojska bila zainteresovana ukoliko oni budu u stanju to da učine.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ističe da ni u inostranstvu razgovori o nabavci naoružanja nisu mnogo sofisticiraniji od ovog, ali da se ne vode u javnosti pred kamerama.

– Ali to je već pitanje dobrog ukusa. Pošto naši političari nemaju takta, onda ovakve transakcije i izgledaju kao velika pijaca, navodi Radić.

Međutim, iako deluje da je na pomolu dobar posao za kompaniju Željka Mitrovića, jedna stvar bi mogla da se pokaže kao prepreka – “Pink research and development center” se ne nalazi u registru pravnih lica ovlašćenih za proizvodnju naoružanja i vojne opreme. Prema Zakonu o proizvodnji i prometu naoružanja da bi se neka firma bavila ovom delatnošću, ona mora biti u registru Ministarstva odbrane.

Kako za Danas pojašnjava Radić, u pitanju je veoma rigorozna procedura registracije koju sprovodi Ministarstvo odbrane.

– To je ozbiljna procedura. Firma koja želi da se nađe u tom registru mora da ispuni čitav niz uslova, od kadrova koje zapošljava do uslova rada. Pritom dozvola se izdaje na oročen vremenski period i podložna je periodičnim proverama ispunjenosti uslova. U tom smislu, predsednik Srbije i vlasnik Pinka mogu da pričaju o nabavci dronova za Vojsku Srbije, ali u ovom trenutku to nije više od jednog privatnog razgovora. Da bi se taj razgovor materijalizovao, moraju se ispuniti svi zakonski uslovi, ističe Radić.

Inače, firma PR-DC je osnovana u julu prošle godine. Većinski vlasnik je Željko Mitrović čija firma Pink media group poseduje 55 odsto akcija. Mitrović je u ovu kompaniju uložio skoro tačno sto miliona dinara. Ostatak akcija poseduje pet osoba koje su sve stručno vezane za oblast kojom se kompanija bavi. Primera radi, Miloš Petrašinović koji je učestvovao u razgovoru sa Vučićem osim što je vlasnik deset odsto akcija kompanije je i asistent na Mašinskom fakultetu u Beogradu, na katedri za vazduhoplovstvo.

On za Danas ističe da kompanija PR-DC još uvek nije podnela zahtev za prijem u registar proizvođača naoružanja, ali da za konkretan slučaj takva dozvola nije ni potrebna.

– Mi se bavimo razvojem i proizvodnjom komercijalnih bespilotnih letelica i kada je u pitanju model IKA-20 već smo pokrenuli serijsku proizvodnju. Saradnja sa Vojnotehničkim institutom Ministarstva odbrane već postoji, i ukoliko bi se realizovao ovaj projekat, mi bismo njima samo prosleđivali letelice koje bi oni onda modifikovali u skladu sa svojim potrebama, navodi Petrašinović.

Uloga Željka Mitrovića

Miloš Petrašinović, suvlasnik kompanije PR-DC ističe da je Željko Mitrović veoma posvećen ovoj kompaniji, dodajući da ima značajnu ulogu u njenom radu. “Željko Mitrović je uključen u brojne aspekte rada kompanije, kako u ideološkom smislu tako i u projektovanju samih letelica. Njegov doprinos je veoma dragocen prilikom definisanja potreba tržišta. Primera radi, kada je u pitanju dron IKA-20 pošli smo od želje da napravimo letelicu koja će imati nosivost od 20 kilograma i dužinu leta od 30 minuta. Međutim, doprinos Željka Mitrovića se ne iscrpljuje samo na tom makro-planu, već je u pojedinim delovima proizvodnje, pogotovo onih koji se tiču prenosa signala, direktno uključen, ističe Petrašinović. Željko Mitrović nije u toku jučerašnjeg dana bio dostupan za komentar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari