Na rekreativnu nastavu bez dozvole Ministarstva prosvete 1Foto: Beoinfo

Iako su ekskurzije i druga đačka putovanja zvanično stopirana, beogradska OŠ „Kralj Aleksandar I“ organizovala je rekreativnu nastavu za učenike drugog i četvrtog razreda bez dozvole Ministarstva prosvete.

Prema saznanjima Danasa, đaci četvrtog razreda za dva dana treba da se vrate sa Divčibara, a dva odeljenja drugog razreda juče su se uputila na Srebrno jezero. Na ovaj slučaj našoj redakciji su skrenuli pažnju roditelji jedne zemunske osnovne škole, koji se pitaju zašto je u njihovoj školi rekreativna nastava otkazana, a deca iz susedne opštine mogu da putuju.

U Ministarstvu prosvete kažu da su hitno uputili republičku prosvetnu inspekciju u OŠ „Kralj Aleksandar I“, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa nismo saznali kakve mere su naložene školi. Direktor škole Srđan Jončić potvrdio je za naš list da je inspekcija juče posetila ovu obrazovnu ustanovu.

– Inspekcija nije imala zamerke na samu javnu nabavku, niti su se time bavili. Tačno je da je jedno odeljenje učenika četvrtog razreda trenutno na Divčibarama, a dva odeljenja drugog razreda su otišla na Srebrno jezero. U pitanju su zamenska putovanja, ugovorena javnom nabavkom još 2019. godine, ali nisu bila realizovana zbog situacije izazvane virusom korona. Verovatno sam pogrešio što sam bez saglasnosti Školske uprave dozvolio putovanja, ali sam se rukovodio time da nađem najbolje rešenje između škole, roditelja i agencije – priča Jončić.

On kaže da su roditelji oko 80 odsto putovanja već platili, novac je prebačen turističkoj agenciji, a ona dalje hotelu, pa je ponudu agencije za zamenska putovanja video kao jedini način da se problem reši, posebno imajući u vidu da je za učenike četvrtog razreda ovo poslednja školska godina u kojoj mogu da odu na nastavu u prirodi.

– Rukovodio sam se i time da su učenici mlađih razreda sve vreme išli u školu, da je reč o uzrastu koji nije u epidemiološkom smislu rizičan i da ovo pitanje nije rešeno na sistemski način. Pošto je najveći deo novca već uplaćen ovo je bila jedina prilika da se nastava u prirodi realizuje, jer je veliko pitanje da li će agencije moći da vrate novac 2022. godine. Imao sam u vidu i da je epidemiološka situacija sada povoljna i da je pitanje dana kada će mere biti popuštene – kaže Jončić, napominjući da za ovu školsku godinu nijedno putovanje nije bilo ugovoreno.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, kaže za Danas da ovo nije usamljen primer i da imaju saznanja da su neke škole samoinicijativno odlučile da realizuju planirana putovanja. On navodi da je mahom reč o putovanjima ugovorenim još prošle školske godine.

– Turističke agencije u ovom slučaju nisu odgovorne, njima niko nije zabranio rad i one se prema školama ponašaju kao prema svakom drugom klijentu. Ovde je reč o tome da škole nemaju dozvolu Ministarstva prosvete za izvođenje đačkih putovanja. Direktor je taj koji u ime škole potpisuje ugovor sa agencijom. Neki hrabriji direktori su samoinicijativno odlučili da dozvole putovanja, a drugi se plaše, jer bi u suprotnom mogli da budu smenjeni. Upravo zbog ovakvih stvari smo tražili da se ovo pitanje reši. Moramo da imamo sistem, pravila koja će svi poštovati i da se to kontroliše. Ovako nema nikakve kontrole – ističe Seničić.

U prilog tome svedoči i činjenica da su i neke privatne škole organizovale učenička putovanja, iako i za njih važi odluka Kriznog štaba. Seničić kaže da je razlika u tome što direktore ne postavlja Ministarstvo prosvete, pa nema straha od eventualnog razrešenja. Nadležni praktično nemaju mehanizam da kazne ove škole, sem da im pošalju prosvetnu inspekciju, ali je pitanje kakve bi mere inspekcija mogla da naloži.

Upozoravajući na problem u kome se našao i direktor pomenute novobeogradske škole, predstavnici JUTA su pre desetak dana apelovali na Krizni štab i državu da dozvoli realizaciju izleta, ekskurzija i rekreativnih nastava, a Seničić kaže da im se do danas niko od nadležnih nije obratio, niti se bilo šta u međuvremenu promenilo.

U celoj priči simptomatičan je još jedan detalj: roditelji iz Zemuna od kojih je cela priča krenula reagovali su zbog toga što je njihovoj deci rekreativna nastava otkazana, ali je to putovanje ugovoreno ove školske godine, uprkos tome što Ministarstvo prosvete nije dalo dozvolu da se to radi. Zabrana da se izvode đačka putovanja važi praktično cele školske godine. Ipak, ovi roditelji su u prednosti u tom smislu što će im u slučaju otkazivanja putovanja agencije vratiti uplaćen novac, pošto se Vladina uredba o zamenskom putovanju ne odnosi na aranžmane ugovorena posle 15. marta 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari