Na skupu 'Litija za spas Srbije' vladika Nikanor kao primer odnosa prema gejevima naveo Putina koga je nazvao "carem planete" 1Foto: Zoran Mrđa Fonet

Vladika banatski Nikanor izjavio je danas da pozdravlja odluku za otkazivanje Europrajda u Beogradu, čije je održavanje bilo najavljeno u septembru, navodeći da bi to bilo „skrnavljenje naše zemlje, crkve i porodice“.

On je, obraćajući se učesnicima na protestu „Litija za spas Srbije“ ispred hrama Svetog Save na Vračaru, kao primer odnosa prema gej populaciji naveo ruskog predsednika, za koga je rekao da je „današnji car planete koja se zove Zemlja niko drugi nego Vladimir Vladimirovič Putin“ koji je doneo odluku da o „anomalijama“ kakve se pojavljuju u Srbiji „ne sme biti ni govora a kamoli da zažive“.

„Mi isto tako imamo to pravo, imaju pravo i sve naše verske zajednice, ljudi drugih vera koje žive sa nama, da čuvaju svoje svetinje, manastire, svoje džamije, škole, porodice, i to ne treba nikome da smeta“, rekao je vladika Nikanor.

Kazao je da „ako Srbija udje u Evropu, Evrope ili neće biti ili neće biti takva kakva jeste jer će Srbija neminovno uneti u nju svoje vrednosti koje je odvajkada imala“.

„Svaki roditelj ima pravo da svoga sina zove sinom a svoju ćerku ćerkom. Bilo muško ili žensko ima pravo i samo to pravo ima da zove svoju majku majkom a svoga oca ocem. Svaka druga orjentacija ili odluka nečija bila bi anomalija i ne bi je poštovali i nećemo je poštovati“, rekao je vladika Nikanor.

Vladika Nikanor je na pitanje iz publike da li mu je patrijarh odobrio da govori, odgovorio da „i on ima deo eparhije u Beogradu pa nam je svima obaveza da čuvamo Beograd“, kao i da su „naš patrijarh (Porfirije) i svi članovi arhijerejskog sinoda osudili ono što je planirano da se dogodi u skorašnje vreme“.

Pozdravio je „sve organizatore velikog i divnog skupa koji je prošao bez incidenata“ ne navodeći ko ga je organizovao.

Skup „Litija za spas Srbije“ počeo je nešto posle 18.00 sati kod Saborne crkve, a kolona je preko Zelenog venca, Terazija i Slavije došla do hrama Svetog Save, predvodjena članovima moto-udruženja „Noćni vukovi“.

Više hiljada učesnika su ispred hrama Svetog Save dočekali sveštenici koji su držali transparente sa verskim porukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari