Najskuplji kvadrat u Srbiji plaćen 11.474 evra 1Kula Beograd tokom izgradnje Foto: Beta/Miloš Miškov

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina u Srbiji u prvom kvartalu ove godine iznosila je 1,64 milijarde evra što predstavlja rast od 2,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je najskuplja cena kvadrata iznosila 11.474 evra, objavio je danas Republički geodetski zavod (RGZ).

Najskuplji stan, ukupne površine 383 metra kvadratna plaćen je 2,6 miliona evra.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine u Srbiji bio je 29.275, što je za 9,5 odsto manje nego u prvom kvartalu 2022. godine.

U Beogradu za prometovane nepokretnosti izdvojeno je 15,4 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine, a upravo je u Beogradu zabeležen i najveći broj kupoprodajnih ugovora, njih 6.924.

Količina novca na tržištu nepokretnosti u Beogradu iznosila je 828,4 miliona evra u prva tri meseca 2023. godine, dok je u istom periodu prošle godine iznosila 813 miliona evra.

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom kvartalu 2023. godine sedam odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za pet procentnih poena manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi, a u prva tri meseca ove godine, 18 odsto stanova u Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 10 procentnih poena manje u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari