Naprednjaci neće da kažu zašto ih je slika ovaca uvredila 1Printscreen bloga Aleksandra Bečića

Niko od mladenovačkih naprednjaka koji su se našli uvređeni zbog fotografije ovaca na Fejsbuku nije juče želeo da komentariše za Danas šta ih je tačno uvredilo i zbog čega su pokrenuli sudski postupak protiv administratora Fejsbuk stranice „Alo, Mladenovac“ koji su ovu fotografiju preuzeli za sajta opštine i postavili na društvenu mrežu.

Vladan Glišić, predsednik opštine Mladenovac, nakon saslušanog pitanja rekao nam je da je „na terenu“ i da ga zovemo kasnije, ali se više nije javljao na telefon. Dragan Vukadinović, predsednik Skupštine GO Mladenovac i vlasnik mlekare Granice, zatražio je da mu pitanje pošaljemo mejlom, ali odgovor nismo dobili.

Podsetimo, Mirjana Ilić i Dejan Janjić kažnjeni su „opomenom“ sa po 3.000 dinara za krivično delo uvrede, jer su na Fejsbuku objavili sliku ograđenih ovaca iznad kojih je razvijen transparent „Skupština opštine Mladenovac“. Fotografija je autentična, nastala pre više godina i čak je bila na zvaničnom sajtu opštine, ali su administratori stranice „Alo, Mladenovac“ kažnjeni u postupku koji su pokrenuli upravo zvaničnici mladenovačke opštine i to iz redova naprednjaka, jer se odbornici drugih političkih stranaka nisu našli uvređeni.

Branislav Sjeran, iz pokreta Samo jako, kaže da ga fotografija ovaca nimalo nije uvredila, već da ga vređa sama Skupština Mladenovca.

– To je jedan paravan na kojem se usvajaju unapred donete odluke, verovatno u stranačkim prostorijama. Odbornicima se samo prosleđuju papiri koje oni i ne čitaju, već dižu ruke kako bi glasali. A pritom nemaju pojma o čemu glasaju, što se vidi u svakoj raspravi. Replika je ukinuta, a vreme za raspravu ograničeno na tri minuta. Tako da predsednik skupštine opštine može da govori neograničeno, a vas nakon tri minuta prekinu i vrate na mesto – kaže Sjeran za Danas. Ovo je jedan od razloga zašto su odbornici Samo jako napustili stranačke prostorije mladenovačke skupštine pre nekoliko meseci.

– Drugi razlog je to što nismo dobili odgovore na desetine postavljenih odborničkih pitanja, na koje imamo zakonsko pravo. Na početku su i odgovarali, ali tako što mi, na primer, pitamo za utrošena sredstva za dodelu paketa pred izbore, a oni nam odgovore da opština u narednom periodu planira te i te projekte – ističe Sjeran. On podseća na nikad razjašnjenu aferu podele paketa pred beogradske izbore u martu prošle godine.

– Oni su izdvojili 10 miliona dinara za podelu paketa SNS glasačima. Predsednik opštine rekao je da je to projekat koji će se realizovati tokom cele godine, a ispostavilo se da su paketi podeljeni u februaru. Takođe, u budžetu je za te namene opredeljeno pet miliona, a oni su izdvojili 10 miliona dinara. Ovo je samo jedna u nizu malverzacija u opštini Mladenovac – naglašava Sjeran.

Marija Pantić, odbornica u SGO Mladenovac iz redova SZS, takođe se nije našla uvređena fotografijom ovaca, čak joj je, kako kaže, slika bila i simpatična jer iako je stvarna, a ne fotomontaža, oslikava današnju političku scenu Srbije, „posebno u malim sredinama kakav je Mladenovac“.

– Na našu nesreću, ova presuda je pokazatelj i pristrasnosti sudstva, jer je presuda sramna i doneta je pod evidentnim pritiskom od strane pojedinaca iz vladajuće većine. Iskreno mi je žao onih koji su se prepoznali na ovoj fotografiji – kaže Pantić za Danas.

Prilepak: Pišem ovo, a ruka mi drhti

– Pišem ovo a ruka mi drhti.. Od mamurluka doduše, ne zbog ove presedan presude, na takve pojave sam navikao već, izgradio imuni sistem i sveo nivo empatije na minimum, u zombija se pretvorio kao i većina nas, u velikoj meri se pomirio sa činjenicom da smo osuđeni na ovo bezumlje bez vere da ćemo skorije išta promeniti. Najjezivija od svega je činjenica da će već sutra ta presuda postati bajata jer nas, siguran sam, čeka novi rafal ludila iz arsenala vlasti, kao i gotovo svakog dana…. Ali mi to trpimo, građanska neposlušnost i adekvatna reakcija društva na ovakve stvari je naučna fantastika za nas i kada se sve ovo sabere a na to doda i podatak da sam i sam odbornik te nesrećne skupštine na koju famozna fotka aludira, zaista se i sam kao ovca i osećam – kaže za Danas Stefan Gajić Prilepak, odbornik Samo jako u Skupštini Mladenovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari