Redovni izbori u Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji biće održani 2. septembra ove godine. Odluku je, na nedavnom zasedanju, doneo Mešihat IZ u Srbiji i imenovao centralnu izbornu komisiju za pripremu i organizovanje izbornih aktivnosti. Poslednji izbori održani su u leto 2008. godine i tada je aktuelni predsednik Mešihata muftija Muamer Zukorlić ubedljivo pobedio svoje protivkandidate. Vrhovno telo IZ u Srbiji donelo je i odluku da i ove godine u toku meseca posta – Ramazana organizuje manifestaciju Festival islama u sandžačkim gradovima. Muslimanski mesec posta počinje 20. jula.


Ova Islamska zajednica deo je Islamske zajednice BiH, kojoj takođe predstoje izbori i to za vrhovnog poglavara reisu-l-ulemu. Ovu funkciju obavlja Mustafa ef. Cerić . Sabor Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) sutra bi trebalo da održi sednicu, na kojoj će biti pokrenuta procedura evidentiranja kandidata za novog reisu-l-ulemu IZ-a u BiH. U nedavnoj izjavi turskoj agenciji Anadolija predsednik Sabora IZBiH Safet Softić potvrdio je da će od 7. jula pa verovatno do kraja meseca biti podnošene kandidature i evidentirani kandidati za novog vrhovnog poglavara ovdašnjih muslimana. U IZ ne može da se kandiduje sam zainteresovan pojedinac već mora da ga kandiduje institucija, najčešće muftijstvo ili neka islamska obrazovna institucija.

– Nakon što istekne rok od 20. dana, kojeg ću ja predložiti nadležnim tijelima, trebala bi biti održana nova sjednica Sabora na kojoj će se potvrditi prijavljeni kandidati i utvrditi tri kandidata za reisu-l-ulemu. Ako budemo imali više kandidata, morat ćemo ih usaglasiti s brojem od tri kandidata, koliko ih može učestvovati na izborima. Potom bi kandidatima bila ostavljena dva mjeseca da prezentiraju svoje programe i da se predstave. Krajem septembra ili u prvoj polovini oktobra očekujemo da se sazove Izborno tijelo koje će izvršiti izbor novog reisu-l-uleme IZ-a u BiH, izjavio je Softić za Anadoliju. On je naglasio da bio 19. novembra trebalo da bude izvršena primopredaja između aktuelnog i novoizabranog reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. „Proces evidentiranja kandidata za reisu-l-ulemu se radi na način da se najstariji sabornici sa nekog izbornog okruga unutar IZ-a BiH zaduže da sprovedu proceduru i okupe odgovorne ljude unutar nekog okruga koji bi potom izvršili predlaganje kandidata s tog područja“, objasnio je Softić. Dodajući da zvanične najave kandidature nije dobio, Softić je odbio da komentariše spekulacije o mogućem nasledniku Mustafe Cerića.

U ovdašnjim medijima pominje se više imena potencijalnih kandidata. Smatra se da je tuzlanski muftija Husein ef. Kavazović, siguran kandidat koji ima najveće šanse za izbor. Očekuje se da Kavazovića kandiduje Tuzlansko muftijstvo. Moguće su kandidature travničkog muftije Nusreta ef. Abdibegovića, dok će Islamska pedagoška akademija iz Zenice najvjerovatnije predložiti hafiza Halila ef. Mehtića. U opcijama za kandidaturu su ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus i ugledni profesor Fakulteta islamskih nauka (FIN) u Sarajevu Enes Karić. Karić je već bio kandidat, ali ga je porazio aktuelni reis Cerić. Mediji u Srbiji spekulišu da je i muftija Muamer Zukorlić mogući kandidat. Sam Zukorlić, inače blizak sadašnjem reisu, nije isključio mogućnost da bude kandidovan.

Predsednik Sabora IZBiH Safet Softić je najavio da će aktuelni reisu-l-ulema dr. Mustafa ef. Cerić na novoj sednici Sabora podnijeti širi izvještaj o svome radu na poziciji vrhovnog duhovnog poglavara Bošnjaka od 1993. godine do danas. Sabornici će raspravljati i o Srebrenici, posebno o registraciji birača u toj opštini za predstojeće lokalne izbore, a trebalo bi da budu potvrđeni i novi mandati bosanskohercegovačkih muftija, koji su nedavno istekli. Predsjednik Sabora Safet Softić naglašava da su, kada je u pitanju potvrđivanje mandata muftijama iz BiH, moguća različita rešenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari