Nema zakonskih prepreka za organizaciju onlajn nastave za učenike od prvog do četvrtog razreda 1Foto: EPA-EFE/ CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Više je razloga zbog kojih bi bilo problematično da đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole imaju onlajn nastavu, ali argument koji uporno potežu nadležni, da deca do 12 godina po zakonu ne smeju da budu sama kod kuće, nije tačan.

Porodični zakon u članu 69 propisuje da roditelji ne smeju ostavljati bez nadzora dete predškolskog uzrasta, a deca do 12 godina starosti se ne pominju.

To za Danas potvrđuje i Marija Draškić, profesorka porodičnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Mogućnost da se za učenike prvog ciklusa organizuje onlajn nastava ministar prosvete Branko Ružić je prokomentarisao rečima da to nije ni realno, ni moguće, jer su to zaista mala deca, a i sam zakon to ne dozvoljava.

„Ta deca, kao i deca koja idu u predškolske ustanove prosto moraju u njih da idu“, rekao je ministar pre nekoliko dana gostujući na RTS-u.

I dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba, se takođe pozvao na nepostojeću zakonsku odredbu, pokušavajući da opravda odluku da se mlađi osnovci vrate u školske klupe, iako je on lično bio protiv toga.

Gostujući na Tanjug TV Tiodorović je rekao da su epidemiolozi bili saglasni sa pedijatrima da se odloži polazak u školu, ali je objasnio da je preovladala odluka da se deca vrate u školske klupe zbog činjenice da su „dosta propustila“ onlajn nastavom, bez obzira na to što je ovaj model bio dobro organizovan.

Kao još jedan razlog zašto je doneta odluka o polasku u školu Tiodorović je naveo i da deca do 12. godine po zakonu ne smeju ostajati sama kod kuće.

Na koji se propis pozvao ministar, ako Porodični zakon ne pominje pomenuto ograničenje pitali smo Ministarstvo prosvete, ali do zaključenja ovog izdanja Danasa odgovor nismo dobili.

Na isto pitanje drugih medija to Ministarstvo ih je ranije uputilo na Porodični zakon, kojim je, kako su rekli, regulisano čuvanje i podizanje deteta.

Još jedan detalj je nejasan: zašto se u obrazloženju da učenici prvog ciklusa ne mogu da pohađaju nastavu na daljinu kao granica pominje uzrast do 12 godina, kada najveći broj dece u prvom razredu ima sedam godina, a to znači da u četvrtom razredu imaju 10?

I pravilnik Ministarstva prosvete kojima se reguliše ko ima pravo da ide u produženi boravak, propisuju da on može da se organizuje za učenike od prvog do četvrtog razreda. Dakle, ni po ovom osnovu ne postoji ni obaveza, niti mogućnost čuvanja dece do 12 godina.

Sva je prilika da pozadina cele priče datira iz vremena vanrednog stanja, koje je zbog epidemije korona virusa proglašeno u proleće 2020. godine.

„Majke dece do 12. godina ne moraju da idu na posao, dobiće punu platu! Predsednik Vučić saopštio najpozitivniju meru u doba borbe sa koronavirusom!“, glasio je naslov u tabloidu bliskom vlasti, koji je preneo i predsednikovu izjavu nakon sednice Vlade kojoj je prisustvovao na poziv premijerke Ane Brnabić.

– Do pre tri dana vođena je bezobzirna kampanja protiv nas što šaljemo decu u škole, a sada je krenula drugačija kampanja, ko će da čuva decu. Mi smo to znali i bili smo spremni. Zato smo doneli odluku da majke dece ispod 12 godina imaju punu platu i mogu da čuvaju svoju decu, bez ikakvih posledica – naglasio je predsednik Srbije.

Ipak, ubrzo se ispostavilo da nije reč o odluci, već o preporuci koju mnogi poslodavci nisu hteli da uvaže.

I zaštitnik građana Zoran Pašalić dao je tumačenje da iz propisa Vlade proizilazi da roditelj deteta uzrasta do 12 godina ne može biti oslobođen rada, već da je neophodno da mu poslodavac omogući rad od kuće ili po smenama, ali tako da se raspored rada zaposlenog roditelja ne poklapa sa rasporedom rada drugog roditelja koji takođe ima radnu obavezu.

Pašalić je tada izjavio i da je upravo zbog nepoštovanja ove preporuke bilo najviše primedbi roditelja, jer su se poslodavci o nju oglušili.

Zbirke zadataka u prodaji

Zbirke zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i za kombinovani test za pripremu osmaka za završni ispit, od danas su u prodaji. Zbirke su pripremljene na srpskom i na jezicima nacionalnih manjina, a svaka sadrži po 450 zadataka, raspoređenih na osnovni, srednji i napredni nivo. Na kraju publikacija nalaze se rešenja. Zbirke mogu da se kupe u knjižari Prosvetnog pregleda u Beogradu i knjižarama širom Srbije ili da se naruče pouzećem. Zbirka za srpski ili maternji jezik košta 400 dinara, za matematiku 290 dinara, a kombinovana je 280 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari