Nemački ambasador Rakiću: Ne poredite Sever Kosova sa Holkaustom 1Jurn Rod, ambasador Nemačke u Prištini Izvor: Tviter

Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa „Kristalnom noći“ je neprihvatljivo. Takva upoređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu, poručio je nemački ambasador u Prištini Jern Rode.

Izraz „Kristalna noć“ danas je upotrebio ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, inače predsednik Srpske liste.

Nakon što se srpski predsednik Aleksandar Vučić uputio hitno helikopterom u Rašku zbog situacije u Kosvskoj Mitrovici i Zvečanu, Rakić je u uključenju za TV Pink potvrdio da se i Srbi sa Severa spremaju da učine isto, kako bi se sa predsednikom sastali u ovom gradu.

„Ne znam koliko će ljudi biti, ako treba, doći će i 10, 15 hiljada ljudi, i mi da trpimo ovo više ne možemo i nećemo. I ovo je za nas kristalna noć, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak“, kazao je Rakić danas u istom uključenju.

Sastanak je održan u ranim popodnevnim časovima pred novinarima i medijskim redakcijama u vojnoj kasarni u Raški, a kako je predstavljeno, na zahtev samog Rakića.

Ovo je drugi put da nemački ambasadori iz Prištine reaguju na poruke sa Severa u kojima se događaji upoređuju sa zločinima nacističke nemačke. Kao i danas Rode, njegov prethodnik, Kristijian Helt reagovao je krajem 2018, tokom protesta zbog uvođenja tzv. Haradinajevih taksi na srpsku robu, kada je grupa studenata održala performans „Kosovošvic“.
Nazvao je paralelu koju su ovi studenti povukli između tadašnje situacije na Severu i Holokausta „preteranom“ i „odvratnom“ imajući pre svega u vidu upravo patnje kroz koje su Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari