Advokat Stojković: Jasno je zašto je uručen orden Pahomiju 1Vladika Pahomije na proslavi Dana grada Vranja 2017/Foto: Dušan Pešić

Vladika vranjski Pahomije primio je u utorak Sretenjski orden prvog stepena od predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svečanosti u Palati Srbija u Beogradu.

Iguman manastira Svetog Prohora Pčinjskog, arhimandrit Metodije (Marković), reagujući na vest o odlikovanju manastira Sretenjskim ordenom prvog stepena – u čije je ime vladika Pahomije primio Orden od predsednika Aleksandra Vučića – rekao je za Danas da je državni vrh prepoznao nacionalni i duhovni značaj za narod na ovim prostorima.

On je istakao da su Bogoslovski fakultet i manastir Svetog Prohora Pčinjskog jedine dve crkvene institucije koje su dobile Sretenjski orden prvog stepena.

Advokat Stojković: Jasno je zašto je uručen orden Pahomiju 2
Manastur Sv. Prohor Pčinjski, foto: D.P.

„Imajući u vidu istorijski kontinuitet manastira od devet i po vekova, i koju je on ulogu imao u oslobodilačkim ratovima, što od Turaka, što posle od Bugara, državni vrh ga je prepoznao kao jedan nacionalni stožer. Zbog toga je i pokrovitelj centralne proslave devet i po vekova manastira bio i predsednik države“, rekao je iguman Metodije.

Advokat iz Vranja Aleksandar Stojković rekao je dopisniku Danasa da ništa ne bi mogao da kaže o ovoj temi, jer bi „sve bilo suvišno i trivijalno“.

„Suvišni su komentari. Ima ona uzrečica ‘pametnome jasno’. Onome ko zna događanja vezana za episkopa Pahomija je jasno o čemu se radi“, rekao je Stojković.

Odlikovanje je dodeljeno povodom 950 godina od osnivanja manastira Sveti Prohor Pčinjski, „za naročite zasluge u očuvanju i negovanju pravosljavlja i tradicije srpskog naroda“.

Ceremonija dodele trajala je oko sat i po vremena, a dodeljeno je oko 85 odlikovanja.

Manastir Svetog Prohora Pčinjskog nalazi se na području Eparhije vranjske.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari