Komisija za istinu o ubistvima novinara formiraće poseban tim za slučaj pogibije 16 radnika RTS u NATO bombardovanju 23. aprila 1999, u saradnji sa porodicama žrtava i kolega, kaže za Danas predsednik ove komisije Veran Matić. Podsećajući da je Komisija, čiji je inicijalni cilj da rasvetli ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića, u martu prihvatila da radi i na slučaju bombardovanja RTS, Matić navodi da je u toku prikupljanje dokumentacije.

– Komisija je od 28. marta nadležna za slučaj ubijenih medijskih radnika RTS, i prikuplja dokumentaciju od nadležnih institucija – Tužilaštva za organizovani kriminal, Višeg tužilaštva, sudske spise iz do sada realizovanih suđenja Dragoljubu Milanoviću, sa suđenja za bombardovanje SR Jugoslavije… U martu iduće godine će nastupiti relativna zastarelost ovog slučaja, što znači da će doći do zastarelosti mogućeg krivičnog gonjenja. Zbog toga ćemo nastojati da što pre prikupimo svu dokumentaciju i napravimo najbolje moguće procene kojim putem istraživati dalje. Komisija će se posebno usredsrediti na to da od Ministarstva odbrane i Vojnobezbednosne agencije dobije sve relevantne odgovore, ističe Matić.

Prema njegovom mišljenju, imajući u vidu da je bilo vanredno stanje, i subordinaciju u Vojsci, nije moguće da je samo Milanović, bivši direktor RTS, odgovoran.

Prema Matićevim rečima, tim Komisije tražiće sve podatke, u prvom redu i ko je, kada i na osnovu čega odredio zgradu RTS kao ratni cilj. Takođe, Komisija će nastojati i da međunarodne organizacije, kao što je njujorški Komitet za zaštitu novinara koji vodi registar ubijenih novinara i medijskih radnika, uvrsti u svoj popis stradalih i žrtve bombardovanja RTS.

Nezavisno udruženje novinara Srbije u jučerašnjem saopštenju izražava veru da će Komisija uspeti da dođe do pune istine o svim okolnostima pod kojima su zaposleni u RTS izgubili svoje živote.

Iako je za uskraćivanje bezbednosti svojim zaposlenima osuđen samo tadašnji generalni direktor RTS Milanović, NUNS podržava zahteve porodica žrtava da se utvrdi ko je sve znao da će zgrada u Aberdarevoj biti bombardovana i da se odgovorni procesuiraju i kazne, navodi se u saopštenju.

Organizovani pokušaj

Centar za evroatlantske studije podseća da su porodice poginulih radnika RTS još 30. aprila 2009. nadležnim državnim organima podnele zahtev za proširenje optužnice, po kome se do formiranja Komisije za istinu o ubistvima novinara nije postupalo. U saopštenju ove nevladine organizacije pozdravlja se odluka Vlade da Komisiji za istinu o ubistvima novinara proširi mandat i na pogibiju radnika RTS. Ističe se da taj potez predstavlja prvi organizovani pokušaj da se utvrde okolnosti ovog događaja, u koji nisu uključene samo porodice i prijatelji poginulih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari