NUNS: Novinari rade u teškim uslovima i za male plate 1Foto: Pixabay / Ehrecke

U Srbiji je od septembra 2017. do kraja avgusta 2018. zabeleženo 28 verbalnih i fizičkih napada na novinare, a u prvih osam meseci ove godine registrovana su i 34 slučaja pritiska, navodi se u danas objavljenom izveštaju Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Potpredsednik NUNS Željko Bodrožić je, na predstavljanju izveštaja u Beogradu, ocenio da je položaj novinara u Srbiji loš i poručio da će NUNS insistirati da „nosioci vlasti“ u izjavama prestanu da „podstrekavaju na nasilje nad novinarima“.

U izveštaju NUNS-a „Indikatori za nivo slobode medija i bezbednosti novinara 2018“ konstatuje se da novinari rade u teškim uslovima i za male plate, koje se neredovno isplaćuju.

„Ne postoji tačan podatak o broju novinara, kao ni o visini plata i ugovora o radu“, navodi se u izveštaju.

Bodrožić je najavio da će NUNS tražiti izmene Zakona o javnom informisanju i Pravilnika o sufinansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa, kako bi proces dodele novca na konkursima bio jasan i bez diskriminacije.

Kao jedan od zadataka NUNS-a u 2019, Bodrožić je naveo i izmenu Zakona o elektronskim medijima radi smanjenja političkog uticaja i povećanja odgovornosti u radu Regulatornog tela za elektronske medije.

Državni sekretar Ministarstva za kulturu i informisanje Aleksandar Gajović smatra da se Srbija „čvrsto pridržava principa slobode medija i slobode izražavanja“.

Upitan o napadu na novinara Milana Jovanovića, kome je zapaljena kuća, Gajović je rekao da Ministarstvo osuđuje svaku vrstu nasilja nad novinarima i da se u tom slučaju jasno odredilo.

Nismo razmišljali na koji način bismo mogli da pomognemo Jovanoviću, ali ćemo to učiniti, rekao je Gajović i istakao da ima poverenje u rad policije i pravosuđa.

Šef Misije OEBS Andrea Oricio je ocenio da je paljenje kuće Jovanovića zabrinjavajući znak, ali da ohrabruje prva reakcija nadležnmih organa.

Prema Oriciju, na Srbiji je da rešenjem tog slučaja pošalje poruku, pre svega, svojim građanima, jer je napad na novinara napad na demokratiju.

Oricio je istakao da se novinari u svim zemljama članicama OEBS suočavaju sa pretnjama i napadima i da treba jasno poslati poruku da nekažnjivost u slučaju napada na novinara nije prihvatljiva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari