Obeležavanje jubileja prisajedinjenja Vojvodine 1Foto: FoNet/TV FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas sastanku u Pokrajinskoj vladi u Novom Sadu povodom priprema za obeležavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji i prihvatio da bude počasni predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje datuma prisajedinjenja.

Naredna godina, biće u znaku obeležavanja tog velikog jubileja, saopštila je Pokrajinska vlada.
Učesnici sastanka dogovorili su se o formiranju Organizacionog odbora, na čijem će čelu biti   pokrajinski premijer Igor Mirović. Odbor će pripremiti program aktivnosti kako bi jubilej naredne godine bio obeležen na dostojan način.

Jedna od aktivnosti biće i otvaranje novog Muzeja prisajedinjenja, u kome će na jednom mestu biti
sistematizovana i izložena borba srpskog naroda za svoja prava na jezik i pismo, autonomiju, kulturu i ujedinjenje sa Kraljevinom Srbijom.

Ove godine, centralna manifestacija kojom će se obeležiti 99 godina od prisajedinjena Vojvodine biće održana 24. novembra, u velikom holu zgrade Pokrajinske vlade.

Pre 100 godina, 25. novembra 1918. godine, Velika narodna skupština, kojoj je prisustvovalo 757 poslanika, jednoglasno je donela odluku o prisajedinjenju Bačke, Banata i Baranje Kraljevini Srbiji, dok je Srem, na zboru u Rumi, istu odluku doneo dan ranije.

Sastanku su prisustvovali predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, šef Poslaničke grupe u Skupštini AP Vojvodine „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“ Milenko Jovanov, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Miroslav Štatkić i predsednik Matice srpske Dragan Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari